Stiri

Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022

Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022
Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022
Iata prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022. Iarna isi intra pe deplin in drepturi.

Cum va fi vremea în ianuarie 2022? Vă prezentăm prognoza meteo completă! Din punct de vedere climatologic, luna ianuarie este cea mai rece luna a anului la nivelul țării noastre, în această luna fiind înregistrat și recordul absolut de temperatură negativă (-38,5 grade Celsius la Bod, în județul Brașov). Din punct de vedere al precipitațiilor, ianuarie reprezintă o luna destul de secetoasă, cu o medie națională de 40-45 de mm.

Totuși, deși luna ianuarie de regulă este dominată ori de către un anticiclon cald (de tip azoric) sau rece (scandinav sau siberian), în anumite configurații sinoptice se realizează cuplajul între masele de aer rece dinspre latitudini nordice și aerul cald și umed venit dinspre Marea Mediterană, astfel încât depresiunile mediteraneene ulterior formate pot produce ninsori abundente, cel mai semnificativ eveniment de acest fel fiind cel din 2-4 ianuarie 2008, când în sudul extrem al României s-a depus un strat record de zăpadă după anul 1954, strat care a măsurat până la 106 centimetri la Zimnicea.

Citeste si: Al doilea sezon al serialului „Bridgerton” revine la începutul anului 2022! Netflix a anunțat data lansării

Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022
Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022

Ultimele materiale de prognoză disponibile sugerează desfășurarea lunii ianuarie 2022 într-o notă mai rece față de anii trecuți, dar și mai umedă (îndeosebi în regiunile intracarpatice).

În sudul și estul țării vor există condiții propice pentru dezvoltarea unei depresiuni mediteraneene în prima parte a lunii, depresiune care, cuplată cu un maxim baric situat la nord de țară noastră va produce 1-2 zile de viscol sever, cu precădere în Bărăgan, Dobrogea și Moldova. În vest, centru și nord precipitațiile vor fi mai abundente, însă în Câmpia de Vest vor predomină ploile și lapovițele.

Citeste si: Antonia, noi dezvăluiri despre relația cu Alex Velea! Ce i-a atras atenția artistei: „E combinația perfectă între noi”

La munte va ninge abundent și se va depune un strat consistent de zăpadă.

Prognoza meteo în săptămâna 3 ianuarie – 10 ianuarie 2022

Prima parte a lunii ianuarie va fi rece în majoritatea regiunilor, dinspre zona Scandinaviei și a Rusiei europene urmând să fie advectat un aer polar-continental. Abaterile termice negative vor fi de până la 2-3 grade în nord-estul țării și 0,5-1 grad Celsius în sud-vest.

Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022
Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2022

Cum va fi vremea în săptămâna 1o ianuarie – 17 ianuarie 2022

In a două parte a lunii ianuarie 2022 va fi mai caldă în comparație cu precedentă, mai cu seama în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi mai ales pozitive și vor urca chiar și până spre 10 grade Celsius în sudul litoralului.

Prognoza meteo pentru 17 ianuarie – 24 ianuarie 2022

La sfarsitul lunii ianuarie 2022 vremea va fi dominată de către inversiuni termice, în contextul consolidării unui regim anticiclon de tip azoric, astfel încât în zonele joase temperaturile abia vor trece de pragul înghețului, în timp ce la deal și la munte maximele vor urca până spre 5-10 grade Celsius. Pe vai și în depresiuni va fi ceață cu depunere de chiciură, iar local se vor semnala și ninsori grăunțoase în Transilvania și Moldova, dar și burnițe în Câmpia de Vest și în Câmpia România.