Stiri

Peste 3.000 de cuvinte au fost introduse în DOOM, printre care și „fake”, „fresh” și „cool”. Ce alte cuvinte au mai fost introduse

Peste 3.000 de cuvinte au fost introduse în DOOM, printre care și „fake”, „fresh” și „cool”. Ce alte cuvinte au mai fost introduse
Peste 3.000 de cuvinte au fost introduse în DOOM, printre care și „fake”, „fresh” și „cool”. Ce alte cuvinte au mai fost introduse [Sursa foto: Facebook]
DOOM a lansat o nouă ediție, așa că s-au adus modificări. Mai multe cuvinte din limba engleză pe care le folosești des au fost introduse în DOOM

Noua ediție a DOOM (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic) a apărut și aduce cu ea noi modificări. Peste 3000 de cuvinte noi au fost introduse îmn noua ediție a dictionarului, printre care și o serie de cuvinte în limba engleză pe care le folosim des. 

Citeste si: Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: cearceaf sau cearşaf

Ba mai mult decât atât, au și fost eliminate o serie de cuvinte.

Peste 3.000 de cuvinte au fost introduse în DOOM, printre care și „fake”, „fresh” și „cool”. Ce alte cuvinte au mai fost introduse
Peste 3.000 de cuvinte au fost introduse în DOOM, printre care și „fake”, „fresh” și „cool”. Ce alte cuvinte au mai fost introduse[Sursa foto: Facebook]

„S-a renunţat la multe situații de variație liberă. S-a mers pe anchete lingvistice și studii de corpus, astfel încât să se aleagă dintre cele două variante din ediţia anterioară una singura. De pildă, pentru trafic, s-a pastrat doar TRAfic, pentru profEsor si profeSOR, s-a păstrat doar proFEsor. Pentru eu invent, eu inventez, s-a păstrat doar eu inventez. Pentru variante de scriere, de tipul aşaza sau înşală, singurele variante acceptate în ediţia anterioara, acum sunt acceptate ambele.

Şi aşază şi aşează, și înșeală şi înşală. În virtutea faptului că regula după care se scriau, nu mai este tranparentă pentru vorbitorii actuali, deci era o regulă de folosire a alternanţelor care pentru vorbitorii de acum, nu mai are nicio noimă”
, a precizat Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Romane "Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti", potrivit Antena 3.

Ce cuvinte au fost introduse în noua ediție a DOOM?!

Multe reguli care au fost aplicate pentru noua ediție a dicționarului privesc cuvintele mai vechi. În cazul unora, lingviștii au optat pentru o singură variantă acolo unde erau acceptate mai multe variante.

Citeste si: Cum se zice corect: salar sau salariu?

„Sunt destul de multe noutăți. Sunt pe de o parte cuvintele noi introduse, care sunt peste 3.500, și, pe de altă parte, modificări la cuvintele deja existente.  Dacă vorbim despre cuvintele nou introduse, sigur că lumea se așteaptă să fie mai ales împrumuturile recente din engleză, pentru că sunt foarte des folosite și este tendința limbii române din ultimii ani să împrumute foarte multe cuvinte.

Unele sunt chiar din limbajul presei, de tipul ”fake news”, ”breaking news”, din zona turismului, pe tiparul ”all inclusive”, altele sunt din zona culinară- ”take away”, din zona educației- ”after school”, cuvinte pe care le folosim zi de zi, dar care nu erau înregistrate în DOOM și nu erau normate înainte.

Oricum aceste cuvinte circulau în limbă. Cel mai înțelept lucru pe care putem să îl facem este să oferim o variantă corectă de scriere, de rostire. Cred că e mult mai important ca oamenii să știe să le folosească corect, decât să ne luptăm cu ele și să spunem a, nu e bine, că sunt din engleză.

E important că s-au eliminat o parte dintre variantele libere, care nu mai circulau, e important că s-au completat paradigmele acolo unde erau date parțial”, a explicat Adina Dragomirescu, potrivit Antena 3.