Stiri

Cum se scrie corect: niciunul sau nici unul?

Cum se scrie corect: niciunul sau nici unul?
[Sursa foto: Facebook ]
Cuvintele "niciunul" şi "nici unul" le dau în continuare bătăi de cap multor persoane. Cum se scrie corect?

 Este adevărat că limba română lasă uneori loc de interpretări, din cauza normelor ortografice care s-au tot schimbat în ultimii ani. Câteodată, regulile modificate de Academia Română i-au băgat în ceaţă pe români, iar cuvintele "niciunul" şi "nici unul" nu fac excepţie.

Cum se scrie corect: niciunul sau nici unul

 Din 2005, de când Academia a modificat această normă morfologică, atât "niciunul", cât şi "nici unul" sunt forme acceptate, dar în contexte diferite.

În 2005, s-a decis introducerea formei legate, astfel că "niciunul" a devenit acceptat, ceea ce a produs un val de comentarii, multe dintre ele negative. Deşi au trecut deja 16 ani de când norma morfologică a fost schimbată, aceasta încă dă multe bătăi de cap. 

Cum se scrie corect: niciunul sau nici unul?

 Iată ce scria în ediţia a doua, din 2005, a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM):" Se revine astfel la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui niciunul şi ale adjectivului pronominal corespunzător niciun (niciuna, nicio etc.) ― la fel ca a lui vreunul, vreun ―, prin aplicarea consecventă a principiului conform căruia compusele trebuie distinse şi grafic de îmbinările libere asemănătoare: nici un adverb+ articol (Nu e nici un om prost, nici un incult), adverb+ numeral (Mă confundaţi, eu nu am nici un frate, nici mai mulţi), nici unul adverb+ pronume nehotărât (Nu-mi place nici unul, nici celălalt)".

 S-a revenit astfel la forma de până în 1953, când pronumele negativ "niciunul", ca şi adjectivul negativ "niciun", se scriau legat. Pe scurt, toate pronumele şi adjectivele pronominale din clasa nehotărâtelor se scriu într-un singur cuvânt. Pronumele niciunul, niciuna etc. este echivalent cu nimeni, adică „nicio persoană“. 

 Exemple:

- Niciunul nu a venit să mă vadă. Niciuna nu are un păr la fel de lung ca al meu.

- Nici unul, nici altul nu a venit să mă vadă. Nici una, nici alta nu are un păr la fel de lung ca al meu.