Stiri

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: cearceaf sau cearşaf

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: cearceaf sau cearşaf
[Sursa foto: Facebook ]
Sunt multe persoane care nu ştiu cum se scrie corect: cearceaf sau cearşaf.

 Cuvintele "cearşaf" şi "cearceaf" le dau bătăi de cap multor români, care nu ştiu exact cum se folosesc, atât în vorbire, cât şi în scriere. Dar limba română este câteodată foarte ciudată şi surprinzătoare

Lecţia de gramatică: "cearceaf" sau "cearşaf"

 În primul rând, "cearşaf" este un cuvânt care provine din limba turcă şi reprezintă un obiect de rufărie pentru pat, confecționat din pânză, care se așterne peste saltea sau cu care se îmbracă plapuma sau pânză de turban sau şal.

Cuvântul turcesc „ČARȘAF” este compus din „ČAR”, care înseamnă pânză şi din „ȘEB”, care înseamnă noapte. Aşadar, este o pânză albă de aşternut patul pentru culcare.  

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: cearceaf sau cearşaf

 În limba bulgară, forma este asemănătoare, folosindu-se cuvântul „čaršaf”, iar în limba sârbă se foloseşte „čaršav”. În România, acest cuvând mai este înlocuit cu regionalismul "lepedeu", în Banat şi în Transilvania, în timp ce oltenii folosesc cuvântul "pânzăică". Regionalismul folosit în Moldova, Bucovina, dar şi în nordul Munteniei este "prostrire". "Verincă", "giulgiu" şi lintoliu" sunt alte sinonime pentru "cearşaf", pe care le întâlnim în diferite zone din ţara noastră.

 Conform Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM), este bine să ştiţi că puteţi folosi ambele forme, "cearceaf" şi "cearşaf". Aceasta este o regulă relativ nouă, pentru că în trecut, singura formă acceptată era "cearşaf". Cel mai probabil, a fost acceptată şi cealaltă variantă, pentru că forma "cearceaf" se împământenise în vocabularul românilor. Totuşi, celebrul lingvist George Pruteanu nu era de acord cu folosirea cuvântului "cearceaf", despre care spunea că este doar o formă tolerată.

 Cum ambele variante sunt acceptate, există şi două tipuri de plural pentru acest cuvânt. Astfel, pentru "cearşaf", pluralul este "cearşafuri", în timp ce pluralul formei "cearceaf" este "cearceafuri". Ca şi în cazul formelor la singular, ambele variante de plural sunt corecte, conform Conform Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române.