Stiri

Pe ce dată are loc Black Friday în Statele Unite

Pe ce dată are loc Black Friday în Statele Unite
[Sursa foto: Facebook ]
Black Friday este cel mai important eveniment de vânzări al anului în Statele Unite ale Americii.

 Black Friday este un eveniment apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii şi care apoi a fost împrumutat de multe alte ţări, printre care şi România. Vânătoarea reducerilor nu are aceeaşi dată în fiecare an. Black Friday pică întotdeauna în vinerea de după Ziua Recunoştinţei.

Pe ce dată are loc Black Friday în Statele Unite ale Americii în 2021

Pe ce dată are loc Black Friday în Statele Unite

 Black Friday a devenit deja un eveniment global. Este ziua din an cu cele mai multe oferte, cele mai mari reduceri şi evident, cele mai mari vânzări. Magazinele îşi planifică din timp strategia pentru această zi şi încearcă să îşi atragă clienţii cu oferte care mai de care mai avantajoase. Americanii şi nu numai se trezesc cu noaptea în cap pentru a merge fizic la magazine sau pentru shopping online, în speranţa că nu se vor epuiza stocurile pentru produsele mult visate. 

 Cum Black Friday are loc în fiecare an în vinerea de după Ziua Recunoştinţei, în acest an maratonul cumpărăturilor se va desfăşura pe 26 noiembrie. Comercianţii se pregătesc din nou pentru vânzări record, însă cum a început toată nebunia? Totul a început în urmă cu mai bine de un secol, când doi bancheri de pe Wall Street, Jim Fisk şi Jay Gould au cumpărat o cantitate uriaşă de aur, în speranţa că preţul va creşte şi că vor da lovitura.

Însă vineri, 24 septembrie 1869, piaţa aurului s-a prăbuşit, iar acţiunile lui Fisk şi Gould au provocat falimentul pe Wall Street. Acea zi a rămas în memoria americanilor ca Black Friday.

Pe ce dată are loc Black Friday în Statele Unite

 Însă abia peste ani de zile, Black Friday a căpătat semnificaţia actuală. În fişele economice din acea perioadă, magazinele înregistrau manual pierderile, care se treceau cu roşu, dar şi câştigurile, care erau scrise cu negru. După un an foarte slab, aproape în totalitate pe roşu, vânzările au explodat în vinerea de după Ziua Recunoştinţei, iar comercianţii au trecut pe "negru". Aceştia au profitat apoi şi au continuat tradiţia reducerilor în ziua de vineri, până în zilele noastre.