Stiri

Ore de linişte la bloc pentru 2022: Amenzi uriaşe pentru cei care fac gălăgie

Ore de linişte la bloc pentru 2022
Ore de linişte la bloc pentru 2022
Ore de linişte la bloc pentru 2022. Nerespectarea orelor de linişte la bloc poate aduce amenzi considerabile. Iată ce prevede legea şi cine poate fi amendat.

Ore de liniște în 2021 la bloc. Orele de odihnă, respectiv orele de liniște, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare.

Iată care sunt orele de linişte la bloc pentru 2022!

Este vorba de intervalele orare 22.00 – 08.00 si 13.00 – 14.00.

Pe lângă aceste ore, în adunarea generală a asociației de proprietari a unui bloc, se pot stabili şi alte ore de liniște/odihnă în bloc, în funcție de cerințele celor care locuiesc permanent în imobil, program care se afișează la vedere, pentru a lua la cunoștință de el toți locatarii blocului.

Citeste si: Ce amendă primeşti dacă pierzi talonul auto?

Ore de linişte la bloc pentru 2022
Ore de linişte la bloc pentru 2022

Amenzi uriase pentru cei care fac galagie

Cei care fac gălăgie se pot alege cu amenzi, care pot ajunge la 1.500 de lei.

În plus, persoanele care vor tulbura în mod repetat liniștea publică și își vor deranja vecinii cu zgomote puternice în orele de liniște și cu muzică la volum mare vor fi amendate sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunității, conform Legii nr. 192/2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2019 și care se aplică din 26 ianuarie 2020.

Pentru a detecta zgomotele exact, polițiștii vor fi dotați cu aparate speciale cu care pot măsura nivelul de zgomot.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea.

Amenda pentru nerespectarea orelor de liniște în intervalele precizate pleacă de la 500 de lei și poate ajunge până la 1.500 de lei, în funcție de gravitatea situației și antecedente.

Legea privind orele de linişte şi persoanelor juridice

Ore de linişte la bloc pentru 2022
Ore de linişte la bloc pentru 2022

Legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cetățeni care merg în vizită într-o anumită zonă sau locatarii unui bloc, cât și peroanelor juridice. Aici sunt vizate în special firmele care au sediul într-o clădire rezidențială. Amenzile sunt aceleași în ambele situații.

Citeste si: 30 decembrie 2021! Ziua Internațională a bacon-ului

Cei care își deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore, cei vinovați pot fi sancționați acum cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar și cu muncă în folosul comunității (70-120 de ore).

Poliţia Română precizează că Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

- tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

- organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;