Stiri

Orașul din România care i-a impresionat pe străini. Este Capitală Culturală Europeană în 2023

timisoara
Orașul din România pe care îl recomandă presa germană în 2023  [Sursa foto: Pixabay ]
Care este orașul din România pe care îl recomandă presa germană pentru 2023.

Presa occidentală, dar în special cea germană, recomandă cu tărie un oraș din România drept următoarea locație pentru o vacanță. Publicația germane Reise Reporter le recomandă cititorilor o vacanță în orașul Timișoara, declarat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023.

Publicația amintește faptul că Timișoara este un oraș cu foarte multă istorie și cultură, dar în special un oraș în care personalități importante s-au născut: celebrul actor Johnny Weissmüller (cunoscut pentru rolul de Tarzan), Herta Muller (scriitoare cu origini românești, câștigătoare a Premiului Nobel) și Ștefan Hell (fizician).

Citește și: China pierde titlul de cea mai populată țară în 2023. Cine îi va lua locul

Dominic Fritz, despre titlul câștigat de Timișoara în 2023

Dominic Fritz, primarul din Timișoara, a anunțat deja că se fac pregătiri intense pentru a celebra titlul de Capitală Culturală Europeană în 2023. Preluarea oficială a titlului va avea loc în weekend-ul 17-19 februarie 2023, cu peste 50 de evenimente.

timisoara
Orașul Timișoara, declarat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023[Sursa foto: Pixabay ]

Vor fi organizate o mulțime de evenimente, cum ar fi concerte în aer liber, expoziții, piese de teatru în spații neconvenționale, premiere de film.

„În 2010 s-a născut acest vis. 13 ani mai târziu devine realitate. A fost un roller-coaster pentru toată comunitatea. Astăzi putem să vă prezentăm o parte din program. Suntem cu aproape 200 de operatori culturali și asociații care implementează acest program pentru 2023.

Am dat acest program comunității. Ne-am ținut de cuvânt, Timișoara nu a primit acest titlu cu vorbe goale. A făcut promisiuni, a avut un dosar de candidatură cu care a convins, cu proiecte și programe foarte concrete. Vom avea în medie peste 30 de evenimente pe săptămână.

După deschiderea din 17-19 februarie, în fiecare zi se vor întâmpla lucruri în oraș. Vor acoperi tot orașul. Se întâmplă peste tot în comunitate. Toate cartierele vor trăi acest an. Nu este doar pentru a arăta cultura și istoria timișoreană, ci a ne deschide către Europa. Vom avea parteneri din lumea întreagă”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Citește și: Dimineața Nebună: Timișoara a rămas fără căldură și apă caldă! Primarul Dominic Fritz, noi declararții: ”Așteptăm să cumpărăm gaz cu plata în avans”

Timișoara se numără printre cele trei orașe denumite Capitale Culturale Europene în 2023. Celelalte două sunt: Elefsina, din Grecia, dar și Veszprém, oraș din Ungaria.

timisoara
Timișoara se numără printre cele trei orașe denumite Capitale Culturale Europene în 2023[Sursa foto: Pixabay ]

Capitale Culturale Europene în următorii patru ani

S-au stabilit deja care vor fi orașele cu titulatura de Capitală Culturală Europeană în următorii patru ani, însă mai urmează să aibă loc anumite modificări, iar acestea sunt:

2024: Bad Ischl( Austria), Tartu (Estonia) și Bodø (Norvegia)
2025: Chemnitz (Germania) și Nova Gorica (Slovenia)
2026: Oulu (Finlanda) și Trenčín (Slovacia)
2027: Liepāja (Letonia, în așteptarea aprobării finale de către autoritățile naționale).