Stiri

China pierde titlul de cea mai populată țară în 2023. Cine îi va lua locul

cea mai populata tara din lume
Care va fi cea mai populată țară din lume în 2023 [Sursa foto: Pixabay ]
Care va fi cea mai populată țară din lume în 2023. China trece printr-o criză demografică.

În anul 2023, China nu va mai deține titlul de cea mai populată țară din lume. Timp de sute de ani, China a fost cea mai populată țară din lume. În 1750, se estimează că avea o populație de 225 de milioane de locuitori, mai mult de un sfert din totalul mondial.

India va deveni în 2023 cea mai populată țară din lume, scrie The Economist, citată de News.ro,

într-un articol intitulat „Un elefant mai gras, un dragon mai suplu”. ONU estimează că populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei pe data de 14 aprilie. Se estimează că populația Indiei va fi de 1.425.775.850 de locuitori în ziua următoare. 

Citește și: Dimineața Nebună: Un câine a fost trimis în carantină, cu mască de protecție, după ce l-au depistat cu COVID: „Nu este o scuză”- AUDIO

Această schimbare va avea loc în urma crizei demografice prin care China trece. Faptul că India nu are un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce China îl are, va ajunge să pară și mai mult o anomalie. Se preconizează că India va asigura mai mult de o șesime din creșterea populației mondiale de vârstă activă (15-64 de ani) în perioada cuprinsă între prezent și 2050. 

india
India devine cea mai populată țară din lume în 2023 [Sursa foto: Pixabay ]

Populația lumii a ajuns la 8 miliarde în 2022 

Populația Pământului a ajuns pe data de 15 noiembrie 2022, la ora 09:59:58, la numărul de 8 miliarde de locuitori la nivel global. Anunțul a fost făcut de Națiunile Unite, care consideră acest moment „o etapă importantă în dezvoltarea umană".

„Acesta este o ocazie de a sărbători diversitatea noastră, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne bucura de progresele în domeniul sănătății, care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un comunicat. 

Ca un semn al încetinirii demografice, va fi nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la 9 miliarde, în 2037. Organizația Națiunilor Unite preconizează că se va ajunge la 10,4 miliarde în anii 2080 și va avea loc o stagnare până la sfârșitul secolului.