Stiri

Ora de vara 2023. Ce schimbări de sănătate apar odată cu trecerea la ora de vară

Ora de vara 2023. Ce schimbări de sănătate apar odată cu trecerea la ora de vară
Ora de vară 2023 [Sursa foto: PixaBay]
Somnul, metabolismul și ritmurile biologice sunt afectate de schimbarea orei. Iată care sunt riscurile la care suntem supuși după trecerea la ora de vară.

România va trece în curând la  ora de vară  pentru anul 2023, ceea ce înseamnă nopți mai scurte și zile mai lungi. Astfel, ceasurile se dau cu o oră înainte pe data de 26 martie 2023, în ultima duminică a primei luni de primăvară. Românii vor avea posibilitatea să desfășoare mai multe activități pe parcursul zilei, pe măsură ce vor avea parte de mai multă lumină, însă acest lucru va veni și cu schimbări de rutină, precum și în ceea ce privește sănătatea. 

Ora de vara 2023. Ce schimbări de sănătate apar odată cu trecerea la ora de vară
Ora de vară 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Pe ce dată este echinocțiul de primăvară 2023. Vezi când vine oficial, primăvara astronomică

Ce schimbări de sănătate apar odată cu trecerea la ora de vară

Se apropie cu pași repezi momentul în care România va trece la  ora de vară,  astfel încât toată lumea să beneficieze de o zi mai lungă pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice.

Anul acesta, ceasurile se dau cu o oră înainte pe data de 26 martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din luna martie, astfel că se va însera începând cu ora 20:30. Somnul, metabolismul și ritmurile biologice sunt puternic afectate de schimbarea orei, iar recuperarea poate dura pâna la 3 săptămâni. 

Ratele de avort au fost mult mai mari după trecerea la ora de vară

Schimbarea orei aduce dificultăți pentru femeile care intenționează să devină mame. Potrivit unui studiu publicat în Chronobiology International, cele care au avut avorturi și își doresc să urmeze fertilizarea in vitro, trebuie să țină cont de riscurile care vin odată cu schimbarea orei. Ratele de avort au fost mult mai mari pentru cele care au apelat la această procedură în primele 21 de zile de la trecerea la ora de vară. Deși specialiștii spun că este nevoie de mai multe studii cu privire la acest lucru, cercetările vizează modul în care modificările ritmului circadian pot afecta fertilitatea și reproducerea. 

Ora de vara 2023. Ce schimbări de sănătate apar odată cu trecerea la ora de vară
Ora de vară 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Când trecem la ora de vară în 2023. Ceasurile se vor da înainte cu o oră

Incidența atacurilor de cord și a cazurilor de accident vascular crește odată cu schimbarea orei 

Incidența atacurilor de cord crește cu 25% în ziua de luni ce urmează după trecerea la ora de vară, conform unui studiu din 2014 publicat în revista Open Heart. Numărul cazurilor înregistrate la nivel de săptămână nu s-a modificat, însă frecvența a fost mai crescută în prima zi. O explicație ar putea fi faptul că oamenii acumulează stres, crezând că au pierdut o oră de somn, iar acest lucru devine destul de periculos pentru cei care se confruntă cu bolile cardiovasculare. 

Studii prezentate laÎntâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din 2016 au demonstrat că ratele de accident vascular cerebral sunt cu 8% mai mari, în medie, în cele două zile care urmează schimbării orei. Categoriile vulnerabile sunt reprezentate de bătrâni și bolnavii de cancer. 

Ora de vara 2023. Ce schimbări de sănătate apar odată cu trecerea la ora de vară
Ora de vară 2023[Sursa foto: PixaBay]

Angajații sunt mai puțin productivi la locul de muncă

Un studiu din 2012 publicat în Journal of Applied Psychology sugerează că în prima zi de luni după trecerea la ora de vară suntem mai puțin productivi la serviciu. De cele mai multe ori angajații, care se stresează că ziua următoare trebuie să muncească și au pierdut o oră de somn nu au un randament bun la serviciu. 

Schimbarea orei poate crește riscul accidentelor rutiere în rândul adolescenților

Adolescenții pierd timp important de somn odată cu trecerea la ora de vară, conform unui studiu publicat în 2015 în Journal of Clinical Sleep Medicine. Aceștia se confruntă cu somnolența în timpul zilei, întârzierea timpului de reacție. Aceste defecte devin ingrijorătoare, deoarece influențează educația acestora, dar poate  să crească și riscul accidentelor rutiere.