Stiri

Ora de vară 2023. Când dăm ceasurile cu o oră înainte ?

Ora de vară 2023. Când dăm ceasurile cu o oră înainte ?
Ora de vară 2023 [Sursa foto: PixaBay]
România va trece în curând la ora de vară, cu zile mai lungi și nopți mai scurte. Cum trebuie să potrivim ceasurile?

România va trece în curând la ora de vară pentru anul 2023, ceea ce înseamnă nopți mai scurte și zile mai lungi. Astfel, ceasurile se dau cu o oră înainte pe data de 26 martie 2023, în ultima duminică a primei luni de primăvară. Iată cum trebuie să își potrivească românii ceasurile. 

Ora de vară 2023. Când dăm ceasurile cu o oră înainte ?
Ora de vară 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Pe ce dată este echinocțiul de primăvară 2023. Vezi când vine oficial, primăvara astronomică

Când trece România la ora de vară în 2023? 

Se apropie cu pași repezi momentul în care România va trece la ora de vară, astfel încât toată lumea să beneficieze de o zi mai lungă pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice. Anul acesta, ceasurile se dau cu o oră înainte pe data de 26 martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. 

Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din luna martie, astfel că se va însera începând cu ora 20:30.

Românii vor avea posibilitatea să desfășoare mai multe activități pe parcursul zilei, pe măsură ce vor avea parte de mai multă lumină. Această schimbare ne face să conțtientizăm trecerea de la un sezon la altul, precum și schimbările prin care trece natura. 

Ora de vară s-a introdus în România în 1917 în cadrul Primul Război Mondial, chiar dacă ea provine de fapt din secolul al XVIII-lea. Schimbatul orei înainte a fost introdusă de Benjamin Franklin. 

Ora de vară 2023. Când dăm ceasurile cu o oră înainte ?
Ora de vară 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Când trecem la ora de vară în 2023. Ceasurile se vor da înainte cu o oră

Ce a decis Comisia Europeană referitor la schimbatul orei? 

În septembrie 2018, Comisia Europeană a dezvăluit propunerea de a desființa schimbarea orei în cadrul unei consultări publice, în cadrul căreia o majoritate de  4,6 milioane de cetățeni europeni au cerut încetarea acestei practici.

Abia în anul 2019 propunerea a fost aprobată de europarlamentari.

„Există o problemă cu lățimea de bandă. Sistemul politic nu poate face față tuturor lucrurilor deodată. Ca să nu vorbim despre Brexit, dar unul dintre cele mai mari exemple este că a fost foarte dificil pentru politica din Marea Britanie să se ocupe de alte schimbări societale în timp ce Brexitul avea loc. Și chiar acum, sistemul european să se ocupe de multe”,  a declarat Jakop Dalunde, europarlamentar suedez și raportor alternativ pentru propunerea de a întrerupe schimbările sezoniere de timp.

Pandemia de COVID-19 și efectele războiului din Ucraina nu le-a permis liderilor UE să se ocupe de schimbările sezoniere ale ceasului. Totuși, anul acesta, Statele Unite ale Americii este primul stat care decide renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, 63% dintre cetățeni fiind de acord să rămână la sistemul de vară. 

Ora de vară 2023. Când dăm ceasurile cu o oră înainte ?
Ora ce vară 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Fazele Lunii Februarie 2023. Vezi pe ce dată apare Luna Plină

Ce efecte negative poate avea schimbarea orei asupra sănătății? 

Unii specialiști susțin că schimbarea orei poate avea efecte devastatoare pentru organism, mai ales pentru cei acre sunt nevoiți să treacă prin această schimbare de două ori pe an. Experții în domeniu spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la schimbare până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Schimbarea orelor de somn, precum și cea a rutinei zilnice poate avea efecte negative pentru majoritatea persoanelor. Acestea sunt: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.