Stiri

Mircea Cărtărescu îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 1 iunie. Câţi ani împlineşte scriitorul?

Mircea Cărtărescu varsta
Mircea Cărtărescu varsta
Mircea Cărtărescu s-a născut pe data de 1 iunie 1956, în București.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist român își sărbătorește astăzi frumoasa varstă de 66 de ani.

Citeste si: Mesaje de Ziua Copilului 2022. Urări şi felicitări pentru Ziua Copilului pentru copii şi adulţi: "Sa păstraţi întotdeauna copilăria în suflet"

Mircea Cărtărescu, citate celebre

“Câţiva centimetri, câţiva ani, câteva mii de lei in plus, câteva cărţi citite în plus, mă rog, lucruri de felul ăsta despart oamenii...”


― Mircea Cărtărescu, Nostalgia

“Cea mai minunată femeie din lume este cea care te iubeşte cu adevărat şi pe care o iubeşti cu adevărat. Nimic altceva nu contează.”
― Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile

“Așadar, cine sunt eu? Cel din testele de personalitate? Dar ele nu fac decât să mă decupeze în diapozitive subțiri. În momente diferite, după ele, am personalități diferite. Interiorul nostru nu e însă un album de fotografii. Noi nu suntem obiecte, ci procese. Eu sunt, în cele din urmă, căutarea mea de sine. Exist pentru că mă caut pe mine însumi. Nu mă caut ca să mă găsesc: faptul că mă caut pe mine însumi este semnul că deja m-am găsit.”
― Mircea Cartarescu

“Intr-un fel, viaţa ta avut sens dacă, în şirul nesfarşit de momente banale, cenuşii, triste, ruşinoase, ticăloase, mizerabile, plicticoase din care orice viaţă este compusă, s-a aprins totuşi de cateva ori sau doar o singură dată, scanteia cutemurătoare a fericirii.”
― Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile

Citeste si: Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?

“Exist pentru că mă caut pe mine însumi. Nu mă caut ca să mă găsesc; faptul că mă caut pe mine însumi este semnul că deja m-am găsit.”
― Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile

“Îmi plac mult de tot femeile mature, cele ce par mereu atât de grave, de intangibile, atât de încrustate în tiparele propriei vieţi şi care totuşi, când se hotărăsc să se elibereze de ele, devin cele mai dulci şi mai senzuale iubite cu putinţă.”
― Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile

“Poezia s-a sinucis avînd grijă să-și facă un nod foarte estetic la ștreang.”
― Mircea Cărtărescu, Pururi tanar, infasurat in pixeli

“Ce-nseamnă să ai o femeie? Căci ai avut cu adevărat zeci de femei cu care ai făcut dragoste, şi-n schimb simţi că niciodată n-ai posedat mai deplin, mai extatic pe cineva decât pe puştoaica ce ţi-a aruncat o privire într-un troleibuz aglomerat, şi pe care n-ai mai văzut-o de-atunci niciodată.”
― Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile

“Iubim femeile pentru că pentru ele se scriu trei sferturi din poezia şi proza lumii. Pentru că sunt femei, pentru că nu sunt bărbaţi, nici altceva. Pentru că din ele-am ieşit şi-n ele ne-ntoarcem, şi mintea noastră se roteşte ca o planetă greoaie, mereu şi mereu, numai în jurul lor.”
― Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile