Stiri

Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?

Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?
Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc? [Sursa foto: Pixeles ]
Dragostea a fost dintotdeauna sentimentul cel mai pur care a mutat munții din loc.

O întâlnim la fiecare pas, în fiecare carte citită, în fiecare melodie ascultată sau în fiecare pictură admirată. Da, iubirea a fost laitmotivul multor capodopere din sculptură, artă, pictură, dar și muzică.  

Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?
Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?[Sursa foto: Pixeles ]

Iubirea a fost mereu o fântână de inspirație în aproape toate ariile artei

Iubirea dă naștere poeziei, iubirea creează capodopere în pictură și sculptură. Însă industria care beneficiază de tot ce are ea mai frumos este, fără dubiu, muzica.

Oamenii își pun sufletul pe hârtie din timpuri străvechi, își “strigă” iubirea în versuri, iar o baladă de dragoste pare cel mai romantic lucru din lume, atunci când ești îndrăgostit. Oricine își poate exprima mai bine sentimentele puternice, pe acorduri melodice. Iar istoria ne-a demonstrat că cele mai frumoaste șlagăre sunt cele despre dragoste. Și ne face și bine să ascultăm muzică.

Cu toate acestea, fiecare dintre noi experimentează dragostea într-un mod diferit, la niveluri și intensități diferite. Ce este iubirea? Cine poate spune că iubește mai mult sau mai profund decât celălalt? Fiecare dintre noi știe ce este în sufletul nostru și astfel căutăm să înțelegem doar atât cât pricepem. Totul este trecut prin filtrele proprii și prin învățămintele proprii, pe care le-am deprins din experiențele trecute. Unele pot fi favorabile, altele poate ne-au lăsat un gust amar. Deseori, iubirea este comparată cu tot felul de trăiri asemănătoare pentru a exprima mai bine ce simțim: fie bucurie, fericire sau angoasă și durere. Iar artiștii au găsit modalitatea perfectă prin care să exprime cel mai puternic sentiment din lume: asociază dragostea cu sportul. Este oare iubirea un joc sau nu?

Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?
Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?[Sursa foto: Pixeles ]

Dacă ascultăm melodia lui Ray Charles din 1953, “Losing Hand”, am putea la fel de bine să credem că dragostea este ca un joc de poker. La fel ca în relații, niciun joc nu este la fel. Dar întotdeauna este bine  să stii cum sa joci poker

astfel te asiguri că toți jucătorii/partenerii sunt pe aceeași lungime de undă.. Nu ai niciodată garanția că vei câștiga, poți trage jackpot-ul sau poți avea o mână slabă și să nu te potrivești cu persoana aleasă. Suferința e inevitabilă uneori.

Alții compară iubirea cu o cursă. De exemplu, Lana del Rey și cântecul ei, “Off to the Races” vorbesc despre sentimentele nutrite pentru un bărbat indisponibil emoțional, iar cântăreața trece printr-un roller coaster de emoții. Metaforic vorbind, totul se simte ca și cum ai alerga într-o cursă fără sfârșit, atunci când te îndrăgostești de persoana greșită. Unele relații nu ne fac deloc bine, este sănătos să recunoaștem comportamentele toxice din timp și să ne retragem. 

Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?
Iubirea, pe acordul muzicii! Este oare un sport sau un joc?[Sursa foto: Pixeles ]

Amy Winehouse a știut cel mai bine să pună în versuri relațiile dificile, ce necesită multă muncă și sacrificiu. Mai toate cântecele ei de dragoste sunt inspirate din povestea ei de iubire, cu suișuri și coborâșuri. De aceea, melodia ei “Love is a Losing Game” are o notă tristă și asemuieste dragostea cu un pariu la un joc pe care l-a pierdut. Din păcate, dragostea ne produce și suferință, însă chiar dacă ne este frântă inima o dată sau de mai multe ori, nu ar trebui să ne oprim din iubit. Taylor Swift asemuieste dragostea cu un joc de șah, în melodia ei “Dear John”. Uneori poate simțim că partenerul nostru ne “joacă pe degete” și schimbă regulile de la o zi la altă, până când rămânem blocați, șah-mat ca în joc.  Trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine foarte bine și să nu acceptăm comportamentele abuzive.

Lista ar putea continua desigur, cântece despre dragoste s-au scris cu nemiluita și probabil se vor scrie mii de ani de acum încolo, pentru că dragostea nu se va demoda niciodată. Însă o relație nu ar trebui niciodată să fie privită că  un joc de putere

sau de control între doi oameni. Fiecare acțiune și fiecare cuvânt spus de noi ar trebui făcute dintr-un loc plin de iubire și compasiune. Dragostea este sentimentul unic între doi oameni cu propria lor personalitate și principii, doi oameni care se completează reciproc și nicidecum dependenți unul de celălalt. Dragostea ar trebui să aducă un plus de fericire peste fericirea individuală, obținută deja în prealabil. Doi oameni ar trebui să fie împreună pentru că se iubesc și se potrivesc, nicidecum pentru a alunga singurătatea, pentru a urma cutumele societății sau pentru a-i face rău celuilalt. Iubirea este cel mai pur sentiment al unei ființe umane și ar trebui îngrijită și protejată cu orice preț.