Stiri

Miercurea Mare: Ce nu este bine să faci în această zi?

Miercurea Mare 2022. Tradiţii, obiceiuri şi ce nu este bine să faci în această zi.
[Sursa foto: Facebook ]
Miercurea Mare 2022. Tradiţii, obiceiuri şi ce nu este bine să faci în această zi.

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor are o însemnătate foarte mare pentru creştini ortodocşi. De această zi sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri. Iată ce este bine să faci sau să eviţi să faci în Miercurea Mare!

Miercurea Mare. Ce semnificaţie are această zi

Miercurea Mare are o importanţă foarte mare, aceasta fiind ziua în care Isus Hristos a fost vândut de Iuda, pentru 30 de arginţi.

Ucenicul său l-a pasat fariseilor, care voiau să îl ucidă. Tot în Miercurea Mare se pomeneşte povestea femeii păcătoase, care cu mare căinţă şi smerenie a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele lui Iisus, devenind mironosiţă.

Tradiţii şi obiceiuri în Miercurea Mare. Ce nu este bine să faci în această zi

Această zi plină de semnificaţii este ultima din postul Paştelui  în care se mai pot face muncile câmpului, se mai spală rufe şi se mai calcă. Din această zi, se spune că bărbaţii trebuie să îşi ajute soţiile în gospodărie. 

În Miercurea Mare, în biserici se oficiază slujba Sfântului Maslu. În rugăciunile rostite în această zi, se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celor bolnavi.

De asemenea, în Miercurea Mare tradiţia spune că nu trebuie să fii supărat pe nimeni, nici să înjuri sau să ai gânduri necurate. Vorbele calde şi cumpătarea îţi vor aduce linişte tot anul.

În mediul rural, încă se păstrează obiceiul de a toarce, care este însă interzis femeilor în Miercurea Mare. Se spune că această îndeletnicire poate să "întoarcă" minţile celor care nu respectă tradiţia. 

Se mai spune că cei care ţin post negru în Miercurea Mare vor fi feriţi de boli tot anul. Un alt obicei inedit se petrece în mediul rural, unde oamenii strâng cenuşa din sobe şi o aruncă în grădină, pentru un rod bogat pe tot parcursul anului.