Stiri

Maraton de film românesc la TIFF 2021! 45 de producții sunt prezente la festival

Maraton de film românesc la TIFF 2021! 45 de producții sunt prezente la festival
45 de filme românești vor fi prezente în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Festivalul Internațional de film Transilvania, care va avea loc în acest an în perioada 23 iulie- 1 august la Cluj-Napoca, aduce în fața iubitorilor de filme un număr impresionat de pelicule românești. Majoritatea sunt difuzate în premieră mondială. Publicul va avea şansa să-i întâlnească pe cineaştii români şi să discute cu actorii şi echipele filmelor atât după proiecţii, cât şi în cadrul unor întâlniri precum TIFF Talks şi InspiraTIFF. 

La ediţia din iulie a F estivalului de la Cannes, România este reprezentantă de trei pelicule, fiind proiectate pentru prima oară în ţară la TIFF. Inclus în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, „Întregalde” (r. Radu Muntean) spune o poveste captivantă cu accente de thriller despre limitele generozităţii. Cele două scurtmetraje, „When Night Meets Dawn” (r. Andreea Borţun) şi „Interfon 15” (r. Andrei Epure), proiectate în Quinzaine des Réalisateurs, respectiv Semaine de la Critique, se numără printre cele 11 titluri care concurează pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF. 

Maraton de film românesc la TIFE 2021! 45 de producții sunt prezente la festival
Maraton de film românesc la TIFE 2021! 45 de producții sunt prezente la festival

13 premiere mondiale la TIFF 2021  

Selecţia de film românesc de la TIFF 2021 cuprinde 13 premiere mondiale, printre care: „Complet necunoscuţi” (r. Octavian Strunilă), remake românesc al comediei italiene „Perfetti sconosciutti”; „România sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), un impresionant proiect documentar dedicat naturii din ţara noastră, realizat pe parcursul a opt ani, şi documentarul foto-roman „Spioni de ocazie” (r. Oana Giurgiu), dar şi episodul pilot al serialului „Ruxx” (r. Iulia Rugină; HBO) şi „Rondul de noapte”, noul film al veteranului Iosif Demian, omagiat la TIFF în secţiunea 3x3.

Maraton de film românesc la TIFE 2021! 45 de producții sunt prezente la festival
Maraton de film românesc la TIFE 2021! 45 de producții sunt prezente la festival[Sursa foto: tiff.ro]

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.