Actualitate

Intrare gratuită la Muzeul "Antipa" pentru doamne şi domnişoare, de 1 martie

Muzeul Antipa, intrare gratuita 1 martie
Intrarea este gratuita de 1 Martie la Muzeul Antipa [Sursa foto: ColorScience]
Doamnele şi domnişoarele pot vizita gratuit Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” de 1 Martie.

În această perioadă, vizitatorii pot descoperi expoziţia temporară „Creaturi ascunse”, despre universul fascinant al unor misterioase creaturi. Studierea modului de viaţă al animalelor este în măsură să răspundă la aceste întrebări, iar „Creaturi ascunse” oferă vizitatorilor posibilitatea de a face o incursiune în lumea unor vietăţi misterioase, care provin din locuri exotice şi greu accesibile nouă. Programul de vizitare de miercuri, 1 martie, este între orele 10.00- 18.00. 

Citește și: Mărțisor 2023: Cele mai frumoase tradiții de 1 Martie

Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Intrare gratuită, marți, la muzeul Antipa, pentru românii care au nume de animale
Intrare gratuită, marți, la muzeul Antipa, pentru românii care au nume de animale[Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”]

Pe parcursul timpului, muzeul a fost găzduit în diferite clădiri din Bucureşti. Sediul actual a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atât prin modul de expunere, cât şi prin rolul şi activitatea sa. De asemenea, prin eforturi susţinute Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile instituţiei cu piese valoroase din toate colţurile lumii.

Tot lui Grigore Antipa i se datorează şi realizarea în Bucureşti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.

Regele Carol al II-lea — a decis ca muzeul să poarte numele organizatorului său, Grigore Antipa. În perioada postbelică muzeul a continuat să se dezvolte, iar activitatea de cercetare ştiinţifică a luat amploare, începând cu perioada în care la conducerea sa a fost Acad. dr. Mihai Băcescu (1964-1988). De remarcat sunt expediţiile internaţionale la care au participat specialiştii muzeului: Tanzania (1973), Indonezia (1991) şi Brazilia (1994).

Intrare gratuită, marți, la muzeul Antipa, pentru românii care au nume de animale
Intrare gratuită, marți, la muzeul Antipa, pentru românii care au nume de animale[Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”]

Citește și: Veștii bune pentru fanii seriei „Stăpânul Inelelor”! Warner Bros a anunțat oficial noi filme

După numirea ca director al Muzeului a Dr. Dumitru Murariu (1988), pe lângă cercetarea ştiinţifică, s-a avut în vedere modernizarea evidenţei patrimoniului, ca şi diversificarea activităţilor cu publicul. Numărul expoziţiilor temporare organizate anual este în creştere, ca şi numărul vizitatorilor de toate vârstele şi categoriile, care vin la Muzeu individual, cu familia sau prietenii. În ultimii ani s-au înmulţit şi programele educaţionale de amploare, fapt ce contribuie la afirmarea şi recunoaşterea muzeului ca una dintre cele mai importante instituţii de ştiinţă, educaţie, cultură, dar şi de divertisment din ţară. În anul 2009 expoziţia publică se închide pentru a se demara un ambiţios proiect de modernizare, se arata in descrierea muzeului de pe site-ul oficial