Stiri

Mărțisor 2023: Cele mai frumoase tradiții de 1 Martie

Mărțisor 2023: Cele mai frumoase tradiții de 1 Martie
Mărțisor 2023 [Sursa foto: PixaBay]
Primăvara bate la ușă și nimeni nu trebuie să uite de tradiția mărțișorului. Vezi care este legenda acestuia, dar și ce alte tradiții se respectă de 1 Martie.

Mărțișorul este considerat simbolul primăverii și este oferit în fiecare an pe data de 1 martie. Acesta este oferit persoanelor dragi din viața noastră în semn de admirație și respect, iar potrivit credințelor populare, mărțișorul ar trebui să fie purtat în primele două săptămâni ale lunii martie sau chiar toată luna. Vezi care este legenda mărțișorului și ce tradiții se respectă de 1 Martie

Mărțisor 2023: Cele mai frumoase tradiții de 1 Martie
Mărțisor 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Cum va fi vremea de Mărțișor. Prognoza meteo ANM pentru 1 martie 2023

Legenda Mărțișorului 

Legenda mărțișorului dezvăluie care este semnificația culorilor, roșu și alb, precum și cum au apărut primii vestitori ai primăverii. Prima legendă cunoscută spune că după ce Soarele a fost pus de Dumnezeu să încălzească Pământul, acesta a fost furat de un zmeu, timp de trei anotimpuri, până când în timpul iernii, un viteaz a mers să-l înfrunte pe zmeu și l-a eliberat.

În timpul confruntării dintre forțele binelui și ale răului, viteazul a fost rănit, iar sângele a căzut pe zăpadă. După topirea zăpezii, în acel loc au apărut ghioceii, care sunt astfel considerați vestitori ai primăverii. 

A doua legendă arată că în momentul în care Primăvara făcea o plimbare la marginea pădurii, a observat un ghiocel, pe care l-a îngrijit și a încercat să îl apere de frigul iernii.

Primăvara a fost pedepsită de Iarna rece, care a trimis ger și zăpadă, iar ghiocelul a înghețat. În încercarea de a-l apăra, Primăvara s-a rănit la un deget și i-au curs câteva picături de sânge peste ghiocel și peste zăpada din jurul ei. Ghiocelul și-a revenit și astfel Primăvara a învins Iarna.

Mărțisor 2023: Cele mai frumoase tradiții de 1 Martie
Mărțisor 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Târguri de mărțișor 2023. Vezi de unde poți achiziționa mărțișoare tradiționale pentru 1 martie

Cele mai frumoase tradiții de 1 Martie

1. Mărțișorul nu trebuie să fie aruncat la gunoi după ce a trecut luna martie, deoarece se spune că acest lucru ar putea aduce ghinion. În zona Dobrogei, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, iar apoi este aruncat spre cer pentru mai mult noroc. În localitățile transilvănene, mărțișorul este purtat în primele două săptămâni ale lunii martie, iar ulterior este atârnat de uși, ferestre sau de coarnele animalelor domestice, deoarece se spune că astfel se pot speria duhurile rele. 

2.  În Moldova, bărbații sunt cei care primesc mărțisoare pe data de 1 Martie, urmând ca aceștia să ofere, la rândul lor, femeilor din viața lor, mărțisoare pe data de 8 Martie. Nu trebuie să uităm că este foarte important și cum dăruim mărțișoarele persoanelor dragi, deoarece dacă vor fi dăruite cu inima curată, atunci vom primi sănătate, poftă de viață, veselie, iubire și frumusețe. 

3. În anumite zone ale țării, se spune că mamele ar trebui să pună în piept sau la mâna copilului o monedă de argint. Astfel, cel mic va fi precum argintul: curat și sănătos, fiind ferit și de friguri. Mare grijă totuși, deoarece mamele care fac acest lucru, trebuie să se ferească de femeile însărcinate, în caz contrar, copilul care se va naște va avea un semn pe chip. 

Mărțisor 2023: Cele mai frumoase tradiții de 1 Martie
Mărțisor 2023[Sursa foto: PixaBay]

4. Se spune că în prima zi a lunii martie este bine să consumăm vin roșu, deoarece în acest fel vom avea parte de un an plin de prosperitate. De asemenea, în această zi nu este bine să te cerți cu cineva, pentru că riști să rămâi nefericit până la venirea toamnei. Pentru persoanele care vor purta mărțișorul în fiecare zi în perioada 1- 9 martie, restul anotimpurilor vor fi precum primăvara, pline de speranța unui nou început, căldură și optimism.

5. Mărţişorul   se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinioane, așa că această tradiție nu ar trebui să fie ignorată. În unele zone ale țării există și acum o superstiție conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Din acest motiv, gospodinele au grijă să nu muncească, ci doar să pregătească mâncarea pe care o vor servi alături de cei dragi. 

6. Conform credințelor populare, mărțișorul este înzestrat cu puteri deosebite și are rolul de talisman, deoarece poartă noroc, apără purtătorul de forțele malefice, previne îmbolnăvirea în lunile care urmează, ține departe deochiul și protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui.