Stiri

Impozitarea proprietăților imobiliare se schimbă radical! La ce să ne așteptăm din 2023 și cât vom plăti în plus

Impozitarea proprietăților imobiliare se schimbă radical! La ce să ne așteptăm din 2023 și cât vom plăti în plus
Noi reguli de impozitare a proprietăților! Cu cât se scumpește impozitul din 2023?!

Începând de anul viitor se schimbă impozitarea proprietăților imobiliare, astfel că printre principalele modificări sunt majorarea cotei de impozitare atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale, și ajustarea valorii impozitabile la care se aplică aceste cote de impozit, arată Deloitte într-o analiză. După cum este prezentat în cadrul unei analize, românii vor plăti și cu 50% mai mult la impozit pentru anul 2023. 

„Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din

România. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”. În plus, la valoarea clădirii se va adăuga și cea a terenului pe care este construită, preluată din aceleași studii. Prin excepție, dacă valorile din aceste studii sunt mai mici decât cele actuale, din baza de date a autorităților locale, respectiv cele determinate conform regulilor în vigoare la 31 decembrie 2022 pentru clădirile rezidențiale, impozitul pentru anul 2023 se va calcula ținând cont de valoarea cea mai mare.
Astfel, în principiu, impozitul pe clădiri va crește de anul viitor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, și, doar în anumite cazuri excepționale, acesta va rămâne neschimbat față de 2022”, spune analiza Deloitte România.

Cu cât se scumpește impozitul din 2023
Cu cât se scumpește impozitul din 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Salarii bugetari: Ce angajați vor primi mai mulți bani din august 2022?

Cum se va calcula valoarea impozitului pentru 2023

La momentul actual, cotele de impozitare au valori maximale – 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale-, autoritățile locale având posibilitatea să aplice cote mai mari de impozitare, dar care nu pot depăși limita maximă cu mai mult de 50%.

Citeste si: Anunț important pentru cei care au tichete sociale! Toți beneficiarii pot utiliza voucherele pentru alimente: „Au fost date pentru a sprijini populația”

Cu cât se scumpește impozitul din 2023
Cu cât se scumpește impozitul din 2023[Sursa foto: PixaBay]

Exemplu de calcul pentru un apartament din Capitală

Pentru un apartament de trei camere cu destinație rezidențială din București, construit după anul 2011, din zona stației de metrou Politehnica, dacă se va aplica aceeași cotă de 0,1%, valabilă anul acesta, impozitul va crește anul viitor cu cel puțin 50%, de la 250 de lei pe an, la aproximativ 375 de lei, folosind valoarea din grilele notariale. Dar o estimare corectă va fi posibilă abia după ce va fi anunțată cota de impozitare aplicabilă pentru 2023. De asemenea, pentru persoanele juridice care dețin centre comerciale sau clădiri de birouri vor fi majorări ale impozitului pe clădiri, dar, în cazul clădirilor comerciale, de regulă impozitul este un cost transferat către chiriași.