Stiri

Este sau nu zi liberă data de 8 septembrie 2022 - Sf. Maria Mică?

sfanta maria mica
8 septembrie 2022 - Sf. Maria Mică. Este zi liberă pentru români? 
Sfânta Maria Mică este sărbătorită pe data de 8 septembrie 2022. Este sau nu zi liberă de la stat?

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an, pe data de 8 septembrie. Toți cei care poartă numele Sfintei Maria își sărbătoresc ziua de nume. Ziua de 8 septembrie este zi de cruce roșie și este plină de tradiții. Este sau nu considerată zi liberă pentru români?

Sfânta Maria Mică, 8 septembrie 2022. Este considerată zi liberă pentru români?

În calendarul creștin ortodox, Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc care începe pe 1 septembrie. Deși este sărbătoare cu cruce roșie, ziua de 8 septembrie nu este inclusă pe lista liberelor legale oferite de stat.

Citeste si: Urări de Sfânta Maria 2022: Top 20 cele mai frumoase mesaje

Sfânta Maria Mică are loc la trei săptămâni după praznicul Adormirii Maicii Domnului, cinstit pe 15 august. La acea dată, românii au primit o zi liberă legală, însă calendarul creștin ortodox nu prevede aceeași regulă și pentru ziua de 8 septembrie.

sfanta maria mica
Nașterea Maicii Domnului 2022

Tradiții și obiceiuri de 8 august 2022, Sfânta Maria Mică

De Sfânta Maria Mică, credincioșii nu au voie să aprindă focul sau să muncească, să spele rufe, să facă curățenie sau să calce. În caz contrat, se spune că vei atrage mult ghinion asupra ta și a casei tale.

Citeste si: La mulți ani de Sfânta Maria 2022: Mesaje, urări și felicitări pentru 15 august

Se spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele și pentru preamărirea Nașterii Fecioarei Maria.

Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care își doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

Se mai spune că preparatul bucatelor sunt interzise sau în caz contrar vei abate asupra ta și asupra copiilor mânia divină. 

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria  Mică, bărbații nu au voie să meștereasca sau să facă treabă prin gospodărie.

Tradiția spune că tot în această zi sfântă, păsările călătoare se pregătesc de călătoria spre tarile calde, iar gâzele și reptilele intră în pământ.