Stiri

Echinocțiu de toamnă 2022. Pe ce dată se sărbătorește în acest an?

echinoctiu de toamna
Pe ce dată pică Echinocțiul de toamnă în 2022?  [Sursa foto: PixaBay]
Echinocțiu de toamnă 2022. Când va începe toamna astronomică?

Echinocțiu de toamnă 2022. Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice. Echinocțiul are loc de două ori în fiecare an. Numit și „echinox”, Echinocțiul reprezintă momentul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.

Prima dată când are loc Echinocțiul este atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

echinocțiu de toamnă
Echinocțiu de toamnă 2022 [Sursa foto: PixaBay]

Când va avea loc Echinocțiul de toamnă în 2022?

Echinocțiul de toamnă nu are loc în fiecare an pe aceeași dată, însă mereu au fost foarte apropiate. De când a fost introdus calendarul gregorian, în anul 1582, începerea toamnei astronomice a avut loc în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent s-a produs pe 22 sau 23 septembrie.

Citeste si: În ce perioade este mercur retrograd în anul 2022: Cele mai dificile perioade

Anul acesta, în 2022, Echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 23 septembrie. După această seară, toamna își va face prezența în adevăratul sens al cuvântului. Noaptea va deveni mai lungă, iar ziua mai scurtă, până la solstițiul de iarnă care va avea loc pe 22 decembrie 2022.

Potrivit Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Echinocțiul de toamnă înseamnă că longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Citeste si: Când este echinocțiul de primăvară în 2022. Data în care ziua va fi egală cu noaptea

Există și excepții în regiunile polare, în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, când Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvara, potrivit sursei citate.