Stiri

Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| Un meteorit a luminat puternic cerul României. Oamenii s-au speriat, iar panica și-a făcut simțită prezența: "A fost o lumină puternică, cu flacără și zgomot" - VIDEO

Meteoritul care a luminat puternic cerul României
Meteorit deasupra României [Sursa foto: Captură video Facebook, colaj Radio Impuls]
Salvamontiştii din judeţul Gorj şi Hunedoara au fost în alertă, după ce pe cer a apărut un obiect luminos. Mai mulţi localnici au observat evenimentul şi au postat imaginile pe rețelele sociale

Un meteorit a provocat panică în România. Acesta a luminat puternic cerul României și i-a pus în alertă pe salvamontiștii din două județe. Inițial, autoritățile au crezut că este vorba despre un avion cu probleme tehnice, ca ulterior să realizeze că este un fragment dintr-un corp cosmic. Momentan, nu există informații referitoare la posibile pagube materiale, umane ori incendii. Există posibilitatea ca meteoritul să fi explodat în aer, cred autoritățile române, citate de presa de peste Dunăre. 

„După ce, în zona Lupeni -Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără și zgomot, care s-a deplasat în mare viteză către sud, la mică distanță peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiștii aflați în tura operativă în bazele Salvamont Hunedoara și Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziție fiind un avion cu probleme”, se arată într-o postare de Facebook a Salvamont Gorj.

Situația a fost incertă preț de câteva momente, căci nu existau apeluri la 112 cu privire la acest eveniment și nici nu era declanșată o alertă de aeronavă cu probleme sau prăbușită.

Citește și: Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat|"Eram destul de îngrijorați". Ultimele momente din viață ale pasagerilor de pe Titan. Cum au fost instruiţi oamenii pentru expediţie

Oamenii se aflau în curtea casei când au observat flacăra căzând de pe cer: ”Eram afară ne răcoream după o zi de muncă când am văzut o flacără mare pe cer.

E prima dată când am observat așa meteorit mare”, spun oamenii.

Președintele Salvamont România, declarații cu privire la acest eveniment

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, a făcut declarații cu privire la acest eveniment care i-a pus pe jar pe unii români. Specialistul spune că există posibilitatea să fi fost mai mulți meteoriți, care au căzut seara trecută.

Citește și: Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| Provocările de pe Tik Tok fac ravagii în mediul online. Jocul care pune mii de vieți în pericol. Părinții sunt avertizați să-și supravegheze cu atenție copiii

”Colegii din Hunedoara ne-au alertat despre această situație, am considerat în primă fază, pentru că așa este normal, să punem înainte tot ce se putea întâmpla mai rău, că este un avion, pentru că oamenii au văzut flacără, au văzut lumină și au auzit și zgomot, deci totul a fost la o altitudine foarte joasă. Și am stabilit care să fie direcțiile de intrare în munte prin care să verificăm o zonă cât mai largă, atât dinspre Hunedoara cât și dinspre Gorj.  În clipa în care am alertat, prin aplicațiile Salvamont pe care le avem specifice, salvatorii care erau de serviciu acasă, unul dintre ei ne-a confirmat și ora la care a văzut pe cer și a putut observa foarte bine acest meteorit și care a depășit nivelul orașului Târgu-Jiu. A fost momentul în care am considerat că trebuie să întrerupem alertarea salvatorilor și să urmărim restul informațiilor. Am primit foarte multe informații de la oameni care au văzut prima noastră postare de pe rețelele sociale și vreau să vă spun că, la informațiile pe care le avem acum și dacă acestea se confirmă s-ar putea să se tragă concluzia că au fost mai mulți meteoriți, pentru că cel de la Gorj a trecut la o altitudine foarte joasă dar, în același timp, au fost văzuți meteoriți și din București și din Severin, deci distanțe destul de mari, de 200-300 de km și putem trage concluzia că s-ar putea să fi fost mai mulți”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, la  Antena 3.

Un meteorit a luminat puternic cerul României
Un meteorit a luminat puternic cerul României[Sursa foto: Captură video Facebook]

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Imperial College, publicat în Geology, aproximativ 17.000 de meteoriți ajung pe cerul Pământului în fiecare an, însă majoritatea se dezintegrează în atmosferă. Oamenii de știință estimează că aproximativ 48,5 tone de material meteoritic cade pe Pământ în fiecare zi. Aproape tot materialul este vaporizat în atmosfera Pământului, lăsând o urmă strălucitoare numită ”stea căzătoare”. Mai mulți meteori pe oră pot fi observați de obicei în orice noapte.