Stiri mondene

Diagnostic crunt pentru Bruce Willis: ”Este dureros! Nu există tratamente pentru această boală”. Celebrul actor suferă de demență frontotemporală

Diagnostic crunt pentru Bruce Willis
Bruce Willis [Sursa foto: Instagram]
Familia lui Bruce Willis a anunțat că actorul a fost diagnosticat cu demență frontotemporală la mai puțin de un an după ce s-a retras din actorie din cauza luptei sale cu afazia.

Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat cu o afecțiune degenerativă a creierului la mai puțin de un an după ce s-a retras din actorie, suferind de afazie. Într-un mesaj publicat pe Instagram, familia celebrului actor a transmis că este „o ușurare să avem, într-un final, un diagnostic clar”. În primăvara lui 2022, Bruce Willis fusese diagnosticat cu afazie, o boală neurodegenerativă care provoacă probleme ale vorbirii.

Boala a avansat, iar actorul a putut fi diagnosticat mai clar, a precizat familia. 

Citește și: Dezamăgire totală în rândul fanilor! Actrița Cansu Dere nu a participat la cel mai mare eveniment de strângere de fonduri din Turcia

„Familia noastră a vrut să înceapă prin a ne exprima cea mai profundă recunoștință pentru incredibila revărsare de dragoste, sprijin și povești minunate pe care le-am primit cu toții de când am împărtășit diagnosticul inițial al lui Bruce.

În acest spirit, am vrut să vă oferim o actualizare cu privire la iubitul nostru soț, tată și prieten, deoarece acum avem o înțelegere mai profundă a ceea ce trăiește. De când am anunțat diagnosticul de afazie al lui Bruce în primăvara anului 2022, starea lui Bruce a progresat și acum avem un diagnostic mai specific: demență frontotemporală (cunoscută sub numele de FTD). Din păcate, dificultățile de comunicare sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce.
Deși acest lucru este dureros, este o ușurare să avem în sfârșit un diagnostic clar. 
FTD este o boală crudă de care mulți dintre noi nu au auzit niciodată și care poate lovi pe oricine. Pentru persoanele sub 60 de ani, FTD este cea mai frecventă formă de demență și, deoarece obținerea diagnosticului poate dura ani de zile, FTD este probabil mult mai răspândită decât știm. În prezent nu există tratamente pentru această boală, o realitate care sperăm că se poate schimba în anii următori. Pe măsură ce starea lui Bruce avansează, sperăm că orice atenție mediatică poate fi concentrată pentru a face lumină asupra acestei boli care are nevoie de mult mai multă conștientizare și cercetare. Bruce a crezut întotdeauna în folosirea vocii sale în lume pentru a-i ajuta pe ceilalți și pentru a sensibiliza opinia publică și privată cu privire la probleme importante”, se arată în mesajul transmis de Demi Moore pe Instagram.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Demi Moore (@demimoore)

Bruce Willis  are o carieră artistică extraordinară în spate, fiind cunoscut pentru o mulțime de roluri în filme de acțiune, cel mai celebru fiind cel din seria de filme Die Hard, în care l-a interpretat pe John McClane, începând din 1988 și până în 2013. Bruce Willis a fost nominalizat de cinci ori la Globul de Aur, câştigând un premiu pentru rolul din serialul „Moonlighting”, şi de trei ori la premiile Primetime Emmy, obţinând două trofee pentru rolurile din „Moonlighting” şi „Friends”. 

Diagnostic crunt pentru Bruce Willis
Bruce Willis[Sursa foto: Instagram]

Ce este demenţa frontemporală, boala de care suferă Bruce Willis

Demența frontotemporală este un termen umbrelă pentru un grup de tulburări cerebrale care afectează în primul rând lobii frontali și temporali ai creierului. Aceste zone ale creierului sunt în general asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul. În cazurile de demența frontotemporală, porțiuni ale acestor lobi se micșorează.

Citește și: Bruce Willis revine pe ecrane fără să fie prezent la filmări. Actorul şi-a dat acordul ca o dublură digitală să fie folosită în filmele sale: „Este o experiență nouă”

Diagnosticarea actoruluicu această maladie a atras atenția publicului asupra acesteia. Semnele și simptomele variază, în funcție de care parte a creierului este afectată. Unele persoane cu dementa frontotemporala au schimbări dramatice de personalitate și devin impulsive sau indiferente emoțional, în timp ce altele își pierd capacitatea de a folosi limbajul în mod obișnuit, notează specialiștii  Mayo Clinic.

Ce este demenţa frontemporală
Ce este demenţa frontemporală

Simptomele demeței frontotemporale

 • Comportament social din ce în ce mai nepotrivit;
 • Pierderea empatiei și a altor abilități interpersonale;
 • Pierderea inhibiției;
 • Lipsa de interes (apatie); care poate fi confundată cu depresia;
 • Comportament compulsiv repetitiv;
 • Declinul igienei personale;
 • Modificări ale obiceiurilor alimentare, de obicei supraalimentare sau dezvoltarea unei preferințe pentru dulciuri și carbohidrați;
 • Consumarea de obiecte necomestibile;
 • Dorința compulsivă de a pune lucruri în gură.

Citește și: Filme cu Bruce Willis. Care dintre ele au schimbat cursul Hollywood-ului

Probleme de vorbire

 • Dificultăți în utilizarea și înțelegerea limbajului scris și vorbit;
 • Probleme legate de amintirea termenilor;
 • Uitarea/confundarea sensului comun al cuvintelor;
 • Greșeli în construcția propozițiilor.

Dificultăți de mișcare

 • Tremur;
 • Rigiditate;
 • Spasme musculare;
 • Coordonare slabă;
 • Dificultate la înghițire;
 • Slăbiciune musculară;
 • Râs sau plâns nepotrivit;
 • Probleme legate de mersul pe jos.