Stiri

Cum se curăță, de fapt, bijuteriile în funcție de metalul din care sunt făcute

Cum se curăță, de fapt, bijuteriile în funcție de metalul din care sunt făcute
[Sursa foto: Facebook ]
Bijuteriile se curăţă în moduri diferite, în funcţie de metalul din care sunt făcute.

 La fel ca hainele, chiar şi bijuteriile se uzează şi îşi pierd din strălucire, dacă sunt purtate frecvent. Noroc că există moduri prin care putem să le curăţăm, pentru a le reda aspectul iniţial. Fiecare bijuterie se curăţă în funcţie de metalul din care sunt confecţionate.

Cum se curăţă bijuteriile, în funcţie de metalul din care sunt făcute

  Bijuteriile sunt obiecte preţioase, care pot dura foarte mulţi ani, în funcţie de câte grijă avem de ele.

Nu este neapărat nevoie să mergem la un bijutier pentru a curăţa bijuteriile. Există câteva tehnici simple prin care să le redăm podoabelor strălucirea de odinioară.

 Există mai multe modalităţi prin care putem să curăţăm bijuteriile din aur. Acestea nu se pătează, dar se poate întâmpla să îşi piardă din strălucire. De aceea, puteţi creea o soluţie din apă călduţă şi săpun lichid, în care să lăsaţi bijuteriile în jur de 20 de minute. Apoi îndepărtaţi cu o periuţă moale depunerile de pe bijuterii, însă fără să apăsaţi foarte tare. Pentru a le reda strălucirea, uscaţi-le cu o cârpă din piele de căprioară.

Cum se curăță, de fapt, bijuteriile în funcție de metalul din care sunt făcute

 Bijuteriile din aur pot fi curăţate foarte bine şi cu alcool sau cu spirt. Nu le lăsaţi însă la înmuiat în aceste lichide, pentru că ar putea să înnegrească aurul. O altă metodă pe care o puteţi folosi este să amestecaţi o parte de amoniac cu şase părţi de apă, apoi scufundaţi bijuteriile un minut în acest amestec, iar ele vor fi ca noi. Dacă aveţi bijuterii care s-au înnegrit, le puteţi reda culoarea făcând un amestec din apă caldă, bicarbonat de sodiu şi sare de masă. Acest amestec este recomandat doar pentru bijuteriile din aur înnegrite.

 Bijuteriile din argint se pot deteriora mult mai uşor decât cele din aur. Acestea pot căpăta în timp o culoare neagră sau gălbuie, însă pot fi readuse la culoarea originală. O metodă foarte simplă este să le lăsaţi la înmuiat o jumătate de oră în apă călduţă, după care să le curăţaţi cu o periuţă pe care aţi pus pastă de dinţi. Şi sarea este excelentă pentru curăţarea bijuteriilor din argint. Lăsaţi-le 20 de minute la înmuiat în apă cu sare de mare sau sare de bucătărie, după care curăţaţi-le uşor cu o periuţă de dinţi.

Cum se curăță, de fapt, bijuteriile în funcție de metalul din care sunt făcute

 Bijuteriile din inox se curăţă şi ele foarte simplu. Lăsaţi-le într-o soluţie din apă caldă şi săpun lichid timp de zece minute, apoi clătiţi-le, lăsaţi-le la uscat şi ştergeţi-le cu o cârpă moale.