Stiri

Cum poţi să faci economii la factura de energie? Sfaturi practice

Cum poţi să faci economii la factura de energie? Sfaturi practice
[Sursa foto: Facebook ]
Îţi poţi reduce substanţial factura la energie, dacă vei ţine cont de câteva sfaturi practice.

Tarifele la gaze naturale şi energie electrică au crescut simţitor în ultima perioadă şi tot mai mulţi români se plâng de facturile imense. În acest context, este bine să ne adaptăm şi să facem economie, pentru a reduce din costul facturii de energie.

Cum se poate reduce costul facturii la energie

Trebuie să fim mult mai atenţi în ceea ce priveşte consumul de curent electric sau de gaze naturale, din cauza costurilor care au crescut în ultimul timp.

Pentru a reduce din cheltuieli, este bine să ţineţi cont de aceste sfaturi:

  • Montarea corpurilor luminoase pe bază de LED 

Becurile clasice consumă şi cu până la 20% mai mult decât cele de tip LED, aşa că o investiţie de câteva sute de lei pentru toată casa va avea un efect benefic pe termen lung.

  • Izolarea plafonului şi neutralizarea punţilor termice 

Ştiai că între 25 şi 50% din pierderile de căldură ale locuinţei se produc prin pod sau tavan? Izolarea cu vată minerală va garanta menţinerea unei temperaturi plăcute iarna, fără costuri uriaşe la căldură.

  • Utilizarea unei centrale termice performante

Indiferent de tipul centralei termice, dacă este pe gaz sau combustibil solid, criteriile după care trebuie să fie achiziţionată sunt randamentul arderii și clasa energetică. 

  • Programarea temperaturii

O altă metodă de a reduce cheltuielile pentru energie este achiziţionarea unui termostat programabil. Acesta ne va da posibilitatea de a folosi intervale de temperaturi, diferite între zi și noapte, respectiv între perioadele unei zile. 

Cum poţi să faci economii la factura de energie? Sfaturi practice

  • Opreşte căldura când pleci de acasă

Multe persoane nu umblă la calorifere sau la termostat, consumul de energie fiind constant, indiferent dacă cineva este sau nu acasă. Totuşi, este recomandat ca în momentul în care plecăm de acasă, să setăm termostatul sau caloriferele la temperaturi mai scăzute.

  • Utilizarea echipamentelor "verzi"

Investiţia în panouri solare fotovoltaice sau în alte metode eco de a beneficia de energie va fi foarte profitabilă pe termen mediu şi lung. Investiţia este destul de mare la început, dar suma va fi recuperată în totalitate pe parcurs.

Citeste si: Ce trebuie să faci ca să realizezi o debranşare de la Radet