Stiri

Codul Rutier 2022: Ce amendă primeşti pentru parcarea neregulamentară?

Codul Rutier 2022: Ce amendă primeşti pentru parcarea neregulamentară?
Codul Rutier 2022 [Sursa foto: iCars.ro]
Codul Rutier 2022: O problemă cu care se confruntă zilnic șoferii este lipsa locurilor de parcare.

Din cauza puținelor locuri de parcare zilnic putem vedea pe străzi mașini parcate neregulamentar. Este o situație des întâlnită mai ales în orașele mari și aglomerate. Dacă te numeri printre cei care își parchează mașina la întâmplare ar fi bine să ai mai multă grijă deoarece amenzile nu sunt tocmai mici, iar uneori te poți trezi chiar cu mașina ridicată. Potrivit noului Cod Rutier, pe anul 2022, amenzile pentru încălcarea legislației sunt din ce în ce mai mari.  

Citeste si: Care sunt infracţiunile prevăzute în Codul Rutier 2022 şi cum se sanţionează?

Amenzi conform Codului Rutier 2020

Conform art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, cu completările și modificările ulterioare, ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă. Cu toate astea șoferilor le lasă parcate pe spațiile destinate pietonilor.

În cazul în care ești surprins în această situație vei primi o amendă din clasa a I-a de amenzi (2 sau 3 puncte de amendă). Astfel, amenda minimă va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Suplimentar te vei alege și cu două puncte de penalizare.

De asemenea, poți fi încadrat și la categoria staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi se vor aplica și dacă parchezi sau staționezi pe spațiul verde.

Ce amendă primeşti pentru parcarea neregulamentară
Ce amendă primeşti pentru parcarea neregulamentară

Citeste si: Codul rutier 2022: Ce reglementări există la trecerea la nivel cu calea ferată

Trebuie să mai știi că se sancționează și staționarea sau parcarea pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate. În acest caz, riști o amendă cuprinsă în clasa a II-a de amenzi, adică 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei.

Codul Rutier 2022
Codul Rutier 2022 

Staționarea neregulamentară pe drumurile publice în condiții de vizibilitate redusă se sancționează cu 9-20 puncte de amendă. Este vorba despre clasa a IV-a de amenzi, iar valoarea acestora este cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei, potrivit promotor.ro.