Stiri

Codul rutier. Reguli noi în sensul giratoriu

codul rutier
Se schimbă Codul rutier  [Sursa foto: PixaBay]
Se schimbă regulile de circulație. Iată ce trebuie să știe toți șoferii!

Sensul giratoriu este unul dintre cele mai nerespectate reguli de circulație și reprezintă un pas dificil pentru foarte mulți șoferi. În acest sens, mai mulți parlamentari propun modificări în Codul Rutier, deoarece consideră că legea actuală nu conține informații destul de clare în ceea ce privește circulația într-un sens giratoriu. Parlamentarii care au inițiat proiectul de lege susțin că există neclarități în definiția sensului giratoriu. 

Citeste si: Veste grozavă pentru șoferi! Amiabila pe RCA în format electronic de pe 17 octombrie

Se schimbă Codul rutier. Care sunt regulile noi în sensul giratoriu

În primul rând se va schimba definiția sensului giratoriu. Potrivit modificărilor, un sens giratoriu va fi un drum principal cu sens unic și traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă. Astfel, sensul giratoriu nu va mai fi considerat intersecție. În prezent, Codul Rutier include în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.

„Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, se precizează în expunerea din motive ce însoțește proiectul de lege.

codul rutier
Noi reguli în sensul giratoriu [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum funcționează aplicația AMIABILA? Rezolvarea accidentelor ușoare devine mai facilă pentru șoferii români

Parlamentarii care au inițiat aceste noi reguli speră că modificările aduse vor reduce incidentele din trafic, iar șoferii vor înțelege mai bine definiția sensului giratoriu. Ei consideră că actualele reguli de circulație în sensul giratoriu sunt „lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, fiind susceptibile să dea naștere a numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulație în sensurile giratorii și sunt aplicate sancțiuni contravenționale în mod neunitar”.

Codul rutier. Reguli noi în sensul giratoriu
Codul rutier. Reguli noi în sensul giratoriu[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Mergi încet cu mașina? Iată ce amendă riști să primești

Inițiatorii proiectului de lege sunt senatorii USR Negoi Eugen-Remus, Vicol Costel, Vlad Sergiu Cosmin, dar și deputații USR Botez Mihai-Cătălin şi Chichirău Cosette-Paula.