Stiri

21 septembrie 2022: Ziua Internațională a Păcii. 3 lucruri pe care nu le știai până acum despre această zi

ziua internationala a pacii
21 septembrie 2022: Ziua Internațională a Păcii  [Sursa foto: Freepik]
Ziua Internațională a Păcii se sărbătorește pe data de 21 septembrie 2022.

Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe data de 21 septembrie. Anul acesta cade în ziua de miercuri, 21 septembrie 2022. Este o zi și o sărbătoare specială, fiind celebrată pacea în întreaga lume.

În 1981, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat a treia zi de marți a lunii septembrie drept Ziua Internațională a Păcii. În fiecare an, ONU  încearcă să promoveze și să atragă atenția oamenilor asupra conflictelor militare și cât de grav afectează viața umană.

La cea de-a 55-a sesiune a Adunării, s-a decis ca ziua păcii să fie sărbătorită întotdeauna pe 21 septembrie.

ziua internationala a pacii
Trei lucruri pe care nu le știai până acum despre această zi [Sursa foto: Pixabay ]

21 septembrie 2022 este Ziua Internațională a Păcii. Trei lucruri pe care nu le știai despre această zi

1. Ziua Internațională a Păcii a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare.

2. În fiecare an, la sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU) există o ceremonie specială. Pentru a inaugura această ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU, în New York. Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi: „Trăiască pacea absolută în lume”. 

După ce „Clopotul Păcii” este sunat, urmează un moment de reculegere, după care șeful ONU se adresează tuturor celor prezenți. 

Citeste si: Dimineața Nebună. Grădință bombardată de ruși în Ucraina. Audio

3. De Ziua Internațională a Păcii, Adunarea Generală insistă asupra faptului că, pe 21 septembrie, nu sunt permise operațiuni militare. Orice acțiune violentă trebuie abandonată, iar dacă ele există deja, atunci focul trebuie oprit. 

În întreaga lume există multe țări a căror populație visează la pace de mulți ani. În anul 2022, atenția se va concentra în jurul conflictelor dintre Rusia și Ucraina. Războiul dintre cele două state a început la data de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.