Stiri

Ce salariu încasează un deputat sau un senator, în România?

Ce salariu încasează un deputat sau un senator, în România?
[Sursa foto: Facebook ]
Un deputat sau un senator se bucură, pe lângă salariile foarte bune, şi de anumite beneficii extrem de convenabile.

  Lunar, cei 465 de deputaţi şi senatori din Parlament sunt plătiţi din buzunarele românilor cu peste 5,5 milioane de lei, însă doar dacă se ia în calcul doar salariul. Pe lângă leafa de bază, aleşii mai primesc şi sporuri, diurne, bani de deplasări sau anumite deconturi.

Cât câştigă în România un salariu sau un senator

Ce salariu încasează un deputat sau un senator, în România?

  Senatorii şi deputaţii din România au venituri consistente, dar cât câştigă în realitate aceştia? Salariile lor nu diferă foarte mult şi au aceleaşi beneficii.

Indemnizaţia unui deputat pleacă de la 10.951 de lei şi ajunge până la 13.993 de lei, în timp ce un senator câştigă între 10.951 de lei şi 13.114 lei. Parlamentarii primesc şi diurnă pentru deplasările în teritoriu. În plus, dacă nu sunt din Bucureşti, primesc diurnă pe toată durata şederii în Bucureşti.

Ce salariu încasează un deputat sau un senator, în România?

 Pe lângă salariu şi diurnă, senatorii şi deputaţii primesc bani pentru chirie, transport, telefon, dar şi pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu. În plus, fiecare parlamentar are dreptul la un bilet gratuit de avion pe liniliile interne, în fiecare săptămână. De asemenea, beneficiază de gratuitate la orice tip de călătorie cu trenul, pe rutele interne.

 Parlamentarilor le este decontată şi chiria, care nu este deloc mică. Suma care acordată în fiecare lună din perioada mandatului nu poate fi mai mică de jumătate din venitul brut al parlamentarului, adică peste 10.000 de lei.

Cât muncesc deputaţii şi senatorii

 Este bine de ştiut că parlamentarii au vacanţă mai bine de patru luni pe an, în iulie şi în august, dar şi de la jumătatea lunii decembrie şi până în februarie. De asemenea, aceştia îşi iau liber în jur de două săptămâni şi în timpul sărbătorilor pascale. Programul de lucru al senatorilor şi deputaţilor începe luni, la ora 14:00 şi se încheie miercuri, la ora 18:00. Restul activităţii parlamentarilor ar trebui să se desfăşoare în teritoriu.