Stiri

Ce reprezintă sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

Ce reprezintă sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
[Sursa foto: Facebook ]
Joi, pe 1 octombrie, creştinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

 Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare pe care creştinii o prăznuiesc pe 1 octombrie. Totuşi, bisericile care folosesc calendarul iulian sprbptoresc Acoperământul Maicii Domnului pe 14 octombrie.

Ce semnificaţie are sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

Cunoscută în spaţiul slav şi ca "Pocrov", această sărbătoare aminteşte de o minune care s-a petrecut la Constantinopol, în secoul al IX-lea, la Biserica Vlaherne, unde erau păstrate veşmântul, omoforul şi o parte din brâul Fecioarei Maria. 

Ce reprezintă sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

Se spune că în timpul privegherii în cinstea Maicii Domnului, ascetul Andrei a văzut-o pe Fecioara Maria trecând prin uşile împărăteşti, sprijinită de sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul și urmată de un alai de sfinți îmbrăcați în haine albe. Sfânta Maria a îngenuncheat şi a început să se roage, cu lacrimi în ochi, pentru toţi creştinii. Aceasta i-a cerut lui Iisus să asculte toate rugile credincioşilor care îi invocă numele. După ce a încheiat rugăciunea, Fecioara Maria s-a apropiat de altar, apoi s-a înălţat şi şi-a întins acoperământul peste toţi oamenii din biserică, pentru a-i ocroti.

 După acest episod, ascetul Andrei l-a întrebat pe ucenicul său, Epifanie: "Oare vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?", iar Epifanie i-a răspuns: "O văd, sfinte părinte, și mă minunez, că o văd acoperind pe oamenii ce sunt în sfântul locaș cu cinstitul ei omofor, ce strălucește mai mult decât soarele". 

Ce reprezintă sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

 Importanţa şi cinstirea Sfintei Maria este extraordinar de mare. Dacă restul sfinţilor au dedicată o singură zi pe an în care sunt prăznuiţi, Sfânta Maria este celebrată de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care preaslăvesc nu numai adormirea şi naşterea, dar şi unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta. 

 Principala sărbătoare se prăznuieşte pe 15 august. Sfânta Maria Mare se numeşte în mod oficial în biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului. Pe 8 septembrie se sărbătoreşte Sfânta Maria Mare sau Naşterea Maicii Domnului, iar pe 12 septembrie are loc sărbătoarea Sfântului Nume al Mariei. Ortodocşii prăznuiesc şi Buna Vestire, pe 25 martie, iar pe 21 noiembrie se sărbătoreşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Această sărbătoare se mai numeşte în termeni populari şi Ovidenie.