Stiri

Ce este, de fapt, organigrama unei firme

Ce este, de fapt, organigrama unei firme
Fiecare firmă are nevoie de o organizare ierarhică pentru a putea funcţiona. Organigrama poate vari în funcţie de strategia fiecărei companii.

 Organizarea unei firme în funcţie de ierarhie este necesară pentru o funcţionare propice, această structură numindu-se organigramă.

Ce este organigrama unei firme şi câte caategorii există

 În organigramă sunt redate toate detaliile organizării unei firme, de la relaţiile dintre şefii de departamente, până la legăturile dintre departamente. Organigrama este stabilită de directorul companiei sau de cel care a înfiinţat-o, însă această schemă poate să sufere modificări, în funcţie de strategia de business a firmei, de anumite necesităţi sau de angajările care se fac în cadrul firmei.

 De aceea, angajările nu se fac neapărat în funcţie de organigramă, această schemă putând fi modificată ori de câte ori este nevoie, atunci când sunt aduşi oameni noi în cadrul companiei. Avantajele folosirii unei astfel de reprezentări grafice sunt mari, în primul rând datorită faptului că clarifică foarte bine raporturile între funcţiile de conducere, dar şi dintre departamente. În plus, arată cum se împart sarcinile în cadrul companiei şi clarifică ce responsabilităţi are fiecare post sau departament în parte.

 În momentul în care se stabileşte organigrama unei firme, trebuie să se ţină cont de elementele structurii organizatorice, care sunt aria de control, delegarea de autoritate, departamentele, posturile, nivelurile ierarhice şi relaţiile organizatorice. Există trei tipuri mari de organigrame:

  1. În organigrama pe verticală, vârful piramidei este reprezentat de directorul sau proprietarul companiei, care are angajaţii organizaţi pe departamente.

Ce este, de fapt, organigrama unei firme
Organigrama pe verticală[Sursa foto: btclub.ro]

  2. În organigrama pe orizontală, şefii de departamente primesc mână liberă din partea directorului sau proprietarului. Această independenţă poate aduce beneficii mari unei companii, iar acest tip de organizare este din ce în ce mai întâlnit în cadrul firmelor.

Ce este, de fapt, organigrama unei firme
Organigrama pe orizontală[Sursa foto: btclub.ro]

 3. Organigrama matrice este un hibrid între organigrama pe verticală şi orgaanigrama pe orizontală. Autoritatea nu este principiul de bază în această schemă, folosită în special de firmele în care angajaţii de la toate departamentele lucrează la proiecte comune.

Ce este, de fapt, organigrama unei firme
Organigrama matrice[Sursa foto: btclub.ro]