Stiri

Ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie?

Ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie
Iată ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie 2022 [Sursa foto: Pexels ]
Iată ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie 2022, de Sfântul Andrei.

Ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie? Sfântul Apostol Andrei, considerat Ocrotitorul României, este unul dintre cei mai populari sfinți, iar în calendarul ortodox 2022, este sărbătorit miercuri, 30 noiembrie 2022.

În fiecare an, pe 30 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si pe toți care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079

femei, își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie? Iată cui trebuie să îi spuneți „La mulți ani”

Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea

Ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie
Ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie[Sursa foto: Pexels ]

Ce semnificație are numele Andrei

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor. Semnificația numelui Andrei vine din greacă., de la „andros” care înseamnă curaj, eroism, bărbăție, suflet puternic. Pentru vechii greci, „andros” era esența masculinității, a puterii și totodată a înțelepciunii.

Citește și: Sfântul Andrei 2022. Mesaje frumoase pe care să le transmiți celor dragi

Sf. Apostol Andrei, „cel dintâi chemat” la propovăduire, este, conform traditiei, și primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre. În fiecare an este organizat un pelerinaj la Constanța, acolo unde se află peștera care-i poartă numele. O tradiție spune că credincioșii care ajung la peștera Sf. Andrei trebuie să lase în zidurile de piatră ale lăcașului iconiţe şi cruciuliţe în timp ce se roagă pentru sănătate și pentru împlinirea tuturor dorințelor. 

Potrivit tradiţiei bisericeşti, consemnată de Eusebiu de Cezareea, cel mai important istoric din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a predicat Evanghelia în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, în Sciţia Mică (Dobrogea de astăzi) şi Crimeea.

Apostolul Andrei a predicat pe pământurile Daciei, iar faptul că a înlocuit o divinitate precrestină, personificare a lupului, arată importanța pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei pe pământurile noastre.