Stiri

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei?

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei?
[Sursa foto: Facebook ]
Sfântul Andrei se sărbătoreşte, ca în fiecare an, în data de 30 noiembrie. Iată când se pune grâul la încolţit de Sf. Andrei!

30 noiembrie este una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox pentru români. În această dată este prăznuit Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor. De această sărbătoare se leagă mai multe tradiţii şi obiceiuri, cum ar fi plantarea boabelor de grâu în ghiveci, pentru a încolţi.

Când se pune la încolţit grâul de Sfântul Andrei

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei?

 Tradiţia cere ca grâul să fie pus la încolţit în ziua de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie.

Mai mult decât atât, acest proces ar trebui făcut chiar în prima oră a zilei. Este destul de incomod însă, având în vedere că ar trebui să stăm la miezul nopţii, pentru a pune grâul la încolţit. Cel mai des, această tradiţie este urmată în seara zilei de 30 noiembrie, când toată familia este acasă. Va fi o activitate foarte plăcută şi interesantă şi pentru cei mici, care cu siguranţă vor fi încântaţi să planteze boabele de grâu în pământ.

 Conform datinilor din România, grâul semnifică un simbol al prosperităţii. Din grâu se face pâinea, aşa că este o importantă sursă a vieţii. Din punct de vedere religios, grâul este un simbol al vieţii. Însă de ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei? Datina spune că acest proces aduce belşug şi lumină în casă, pentru anul care vine. De revelion se verifică grâul şi în funcţie de cât de bine a crescut, aşa va fi şi anul următor. Conform tradiţiei, fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas cu grâu. După ce a fost plantat, acesta se pune la geam, pe pervaz.

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei?

Cine a fost Sfântul Andrei

  Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor. Acesta a fost fratele Sfântului Apostol Petru, ambii fiind de meserie pescari, din Betsaida. Născut chiar în cetatea Betsaida, Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, de la el aflând despre întruparea lui Iisus Hristos. 

 Sfântul Andrei a fost primul apostol care a răspuns chemării lui Iisus Hristos. Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a fost martor la toate patimile Mântuitorului. În plus a avut un mare rol în răspândirea creştinismului în ţara noastră. După Înălţarea Domnului la cer, Sfinţii Apostoli au mers în toată lumea, pentru propovăduirea Evangheliei. Iar Apostolul Andrei a răspândit cuvântul Domnului în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

 Conform folcorului românesc, Sfântul Andrei şi ceilalţi care au călătorit alături de el s-au odihnit într-o peşteră din Dobrogea. În acel loc se află acum Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei.