Stiri

Câte zile libere vom avea de Crăciun şi Revelion? Calendar

zile libere
zile libere
Crăciunul se sărbătorește în fiecare an pe 25 septembrie. Desi data este fixa, zilele din saptamana in care cade aceasta sarbatoare difera de la an la an. În 2021 ziua de Crăciun va fi sărbătorită într-o zi de sâmbătă.

Zile libere 2021 Decembrie

1 decembrie (miercuri)- Ziua Nationala a Romaniei

25 decembrie (sambata)- Craciunul

26 decembrie (duminica) – Craciunul

Deoarece prima și a doua zi de Crăciun vor fi în weekend, anul acesta nu vom avea parte de zile libere în plus.

zile libere
zile libere

Ce angajați beneficiază de zile libere legale plătite

Citeste si: Alec Baldwin, noi declarații după ce a împușcat-o accidental pe Halyna Hutchins! Actorul american nu ar fi apăsat pe trăgaci: ”N-aș îndrepta niciodată pistolul către nimeni”

În funcție de domeniul de activitate, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Angajatii care beneficiaza de zile libere legale in 2021

Sunt anumite domenii de activitate in care angajatii care lucreaza pot fi nevoiti sa lucreze in zilele libere legale. In acest caz, conform Codului Muncii acestia trebuie sa beneficieze de acele zile, acordate in urmatoarele 30 de zile de la sarbatoarea legala.

Zile libere pentru parinti

Citeste si: Dimineața Nebună: Jandarmeria Română își cere scuze pentru defilarea paradei de la Cluj-Napoca: ”Astfel de momente sunt de neacceptat”

Cu siguranta ca acest an nu a fost unul usor pentru angajatii cu copii. Din fericire, potrivit legii nr. 19/2020 unul dintre parinti poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor:
Daca varsta copiilor este pana la 12 ani sau 18 ani (in cadrul copiilor cu dizabilitati) si sunt inscrisi la scoala
Daca jobul nu le permite sa munceasca de acasa

zile libere
zile libere

Zile libere în 2022:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
22 aprilie — Vinerea Mare,
24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
12 iunie (duminică)- Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.