Stiri

Cât costă un divorț la notar în 2021. Plătești și scapi de obligații în 30 de zile!

Cât costă un divorț la notar în 2021. Plătești și scapi de obligații în 30 de zile!
[Sursa foto: Facebook]
Dovorţul la notar se poate realiza doar dacă ambii parteneri sunt de acord cu această metodă de despărţire.

 Unele căsnicii se destramă cu mare scandal, dar se întâmplă de multe ori şi ca două persoane căsătorite să se despartă pe cale amiabilă. Este nevoie doar de o vizită la notar pentru divorţ, dacă cei doi se înţeleg asupra partajului bunurilor şi a custudiei copiilor. În cazul în care nu se poate găsi o rezolvare amiabilă, divorţul se va soluţiona într-o instanţă de judecată.

Care este costul unui divorţ la notar în 2021

 Chiar dacă cei doi soţi se înţeleg să divorţeze la notar, la acest proces trebuie să fie prezenţi şi copiii, dacă au vârsta mai mare de 10 ani. Acesta este un lucru foarte greu de făcut de către orice părinte, pentru că nu vrea să vadă copiii că suferă, însă aceştia trebuie să fie audiaţi de notar. 

Cât costă un divorț la notar în 2021. Plătești și scapi de obligații în 30 de zile!

 Pentru desfacerea căsătoriei, trebuie să apelaţi la un birou notarial din preajma tribunalului care a recunoscut căsătoria sau în aria ultimului domiciliu comun. Nu este nevoie de un avocat pentru divorţul la notar, iar viaţa personală va fi maai puţin expusă decât într-un proces, la tribunal. În plus, la tribunal poate dura şi doi ani până când se semnează actele de divorţ. În schimb, la notar economiseşti timp şi bani.

  La notar durează maximum 30 de zile până când se eliberează actele de divorţ, iar costul începe de la 500 de lei. Aceasta este suma minimă pe care o poţi plăti. Costul variază şi în funcţie de faptul de a fi implicaţi copii, iar cabinetele notariale nu au taxe identice, aşa că se pot plăti maximum 1500 de lei pentru un divorţ la notar.

 Acte necesare pentru un divorţ la notar în 2021

- cerere de divorț

- carte de identitate valabilă (atât în cazul tău, cât și a soțului tău/ soției tale)

- certificatele voastre de naștere

- certificatul de naștere al minorului/ minorilor concepuți în cadrul prezentei relații

- certificatul care atestă încheierea căsătoriei

- raportul anchetei realizate de către asistentul social în cazul în care este vorba de un divorț la notar cu copil minor; notarul este cel care solicită demararea anchetei sociale pentru a verifica dacă drepturile copiilor sunt respectate și mediul în care vor crește este conform declarațiilor părinților; dacă din această anchetă rezultă că interesele copiilor nu sunt pe primul loc, procedura de divorț la notar încetează, iar cazul este preluat de către instanță

- înțelegerea redactată și semnată de ambii parteneri cu privire la numele pe care îl va purta soția după desfacerea căsătoriei, tutela asupra minorilor, locul de reședință al acestora (conform legislației în vigoare, copiii trebuie să locuiască la o singură adresă), programul de vizite și gradul de implicare al ambilor părinți în educația acestora, pensia alimentară