Stiri

Care este motivul pentru există culori diferite în ochii oamenilor

Care este motivul pentru există culori diferite în ochii oamenilor
Fiecare ochi este unic în felul său şi mulţi dintre noi s-au întrebat care este motivul pentru care există culori diferite în ochii oamenilor.

 Partea colorată a ochiului este reprezentată de iris. Acesta înconjoară pupila şi protejează ochiul, reglând cantitatea de raze luminoase care pătrund în organul vederii. Însă de ce oamenii au ochi de culori diferite? Motivul este cât se poate de simplu şi se aplică pentru toate persoanele.

Oamenii au ochii de culori diferite. Dar care este motivul?

 Ceea ce determină culoarea ochilor la oameni este melanina, un pigment care are legătură şi cu nuanţa pielii şi a părului.

Cu cât cantitatea de melanină din iris este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea ca ochii să aibă o culoare închisă. În acelaşi timp, ochii albaştri conţin cea mai mică parte de melanină. 

 În cazul oamenilor, există trei categorii mari de culori ale ochilori: negri, verzi şi albaştri. Bineînţeles, aceste nuanţe pot varia foarte mult şi sunt influenţate de genele fiecăruia. Dacă ambii părinţi au ochii albaştri, probabilitatea ca şi copilul să aibă aceeaşi culoare a ochilor este foarte mare. Există însă şi excepţii, atunci când copilul nu îi moşteneşte pe părinţi, ci pe alte rude îndepărtate.

Culoarea ochilor în funcţie de zona geografică

 Este dovedit ştiinţific că în Europa, persoanele din peninsula Scandinavă, Regatul Unit, ţările Baltice şi cei din vestul Rusiei au în proporţie de peste 80% culoarea ochilor albastră. În schimb, în ţările mediteraneene, procentajul scade sub 20%. Potrivit cercetătorilor, culoarea albastră a ochilor "s-a născut" dintr-un singur moştenitor, în urmă cu peste 10 mii de ani în urmă. Acesta ar fi suferit o mutaţie genetică spontană, care odată cu trecerea timpului s-a răspândit peste tot în lume.

 Mutaţii genetice au suferit şi persoane contemporane cu noi. Există oameni care au ochi de culori diferite, o particularitate numită heterocromie şi care apare atunci când cei doi irişi conţin cantităţi mult diferite de melanină. Heterocromia poate rezulta însă şi din diferite patologii, precum tumorile, nu doar din cauze genetice.