Stiri

Când trebuie să privești cerul pentru a vedea apogeul Perseidelor

Când trebuie să privești cerul pentru a vedea apogeul Perseidelor
[Sursa foto: Facebook ]
Perseidele reprezintă un fenomen foarte spectaculos, care se poate privi însă doar în anumite condiţii.

 Perseidele reprezintă o ploaie de stele, fluxul de corpuri cereşti întinzându-se de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Numele de Perseide provine din grecescul Perseides, un termen care face referire la fiii eroului grec Perseu.

Când şi de unde se văd cel mai bine Perseidele

Când trebuie să privești cerul pentru a vedea apogeul Perseidelor

 Maximul curentului de stele Perseide va putea fi observat în noaptea de 12 spre 13 august, adică joi noapte.

Atunci, vor cădea mai multe stele decât de obicei, iar fenomenul va fi extrem de spectaculos. Conform specialiştilor, vor putea fi observate în jur de 60 de stele căzătoare pe oră. Acestea vor putea fi văzute şi cu ochiul liber, dar în anumite condiţii. Pentru a putea observa perfect acest fenomen, este recomandat să mergeţi în afara oraşului, pe un câmp, fără surse de lumină puternice. Fenomenul poate fi văzut de la începutul nopţii, până dimineaţa.

„Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon”, au declarat reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În noaptea de 12 spre 13 august, luna va fi doar 13% plină, ceea ce va ajuta ca meteoriţii să se vadă mai bine. 

Când trebuie să privești cerul pentru a vedea apogeul Perseidelor

 Următoarea ploaie de stele va avea loc în perioada 6-10 octombrie, cu apogeul pe 8 octombrie, de la ora 21:30. Draconidele reprezintă un fenomen în care stelele se deplasează cu vieteze cuprinse între 17 şi 70 de kilometri pe secundă. Tauridele Sud au loc între 10 septembrie şi 20 noiembrie, cu apogeul pe 10 octombrie. Aceasta este o ploaie de stele minoră, cu doar 5-10 meteori pe oră. Tauridele Nord au loc în perioada 20 octombrie- 10 noiembrie, cu apogeul pe 12 noiembrie. Acestea sunt denumite şi bulgării de foc Halloween. Orionidele au loc de pe 2 octombrie şi până pe 7 noiembrie, cu apogeul pe 20 octombrie, când vor putea fi observate în jur de 20 de stele pe oră.