Stiri

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei?

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei
[Sursa foto: Facebook ]
Sfântul Andrei se sărbătoreşte în fiecare an pe 30 noiembrie. Iată ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei! Peste 700.000 de români îşi serbează onomastica.

Vă prezentăm lista completă a numelor care se sărbătoresc de Sf. Andrei! 717.602 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Astfel, 368.523 bărbați si 349.079 femei poartă numele Andrei sau derivate ale acestuia.

Care sunt numele sărbătorite de Sfântul Andrei

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei

 Din totalul bărbaţilor care îşi serbează onomastica pe 30 noiembrie, 346.959, poartă numele de Andrei, alţi 12.316

se numesc Andras, 4.208 Andreas, iar 3.237, Endre, conform statisticilor MAI. Potrivit aceleiaşi surse, există 293.745 de femei în România care se numesc Andreea, alte 26.325 poartă numele de Andra, iar 21.442 Andreia.

 Acestea sunt toate numele derivate din Andrei: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Endre, Deia şi Deea. 

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

 30 noiembrie este o zi deosebit de importantă în ţara noastră, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor. Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru, ambii fiind de meserie pescari, din Betsaida. Născut chiar în cetatea Betsaida, Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, de la el aflând despre întruparea lui Iisus Hristos. 

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei

  Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, pentru că el a fost cel dintâi care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a fost martor la toate patimile Mântuitorului. Sfântul Andrei a avut un mare rol în răspândirea creştinismului în ţara noastră.

 După Înălţarea Domnului la cer, Sfinţii Apostoli au mers în toată lumea, pentru propovăduirea Evangheliei. Iar Apostolul Andrei a răspândit cuvântul Domnului în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. Conform folcorului românesc, Sfântul Andrei şi ceilalţi care au călătorit alături de el s-au odihnit într-o peşteră din Dobrogea. În acel loc se află acum Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei.