Stiri

Cum funcționează aplicația AMIABILA? Rezolvarea accidentelor ușoare devine mai facilă pentru șoferii români

aplicatia amiabila
Cum funcționează aplicația „Amiabila”, lansată pe 17 octombrie 2022  [Sursa foto: PixaBay]
Aplicația „Amiabila” a fost lansată. Iată cum șoferii vor putea completa online formularul.

Rezolvarea accidentelor auto ușoare define mai accesibilă pentru șoferii din România. Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat lansarea aplicației digitală „Amiabila”, prin care șoferii vor putea complete și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”, în conformitate cu prevederile Normei ASF nr.18/2022, care modifică Norma ASF nr.20/2017, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții BAAR.

Aplicația a devenit funcțională de la data de 17 octombrie 2022, iar șoferii sunt tot mai interesați de toate informațiile necesare pentru a își face cont.

„Amiabila” are și un site de prezentare în care este descris modul de funcționare și există deja chiar și videoclipuri explicative despre modul în care funcționează aplicația.

Este important de reținut că aplicația nu este greu de folosit și vine cu multe opțiuni care v-ar putea ușura munca. În cazul în care șoferii nu cunosc exact locul accidentului, aplicația „Amiabila” dispune de localizare exactă prin GPS, iar prin fotografierea cărții de identitate, aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate.

Care sunt cei 10 pași esențiali pentru a foloși contul „Amiabila”

1. Descărcarea aplicației pe telefonul mobil din Google Store sau App Store. 

2. Crearea unui cont de utilizator. 

3. Se creează o nouă constatare. Constatările au rubrică separată, unde se poate urmări istoricul propriu sau de unde se poate crea oricând o nouă constatare amiabilă

Citeste si: Codul rutier 2022: Cât timp vei avea permisul suspendat dacă nu acorzi prioritate la trecerea de pietoni

4. Se completează datele personale. Aplicația integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documentele scanate pentru completarea datelor personale. 

5. Se completează datele referitoare la momentul accidentului (aplicația dispune și de localizare exactă prin GPS) și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidental, în cazul în care nu știi adresa. 

6. Se selectează daunele provocate, ia pentru a descrie cât mai obiectiv accidental, ai posibilitatea de a selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul. 

aplicatia amiabila
Cum funcționează aplicația „Amiabila” [Sursa foto: PixaBay]

7. Se construiesc circumstanțele accidentului, mi exact se selectează împrejurările, iar acestea influențează individual construcția schițelor și oferă participanților la accident ocazia de a își exprima punctul de vedere. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuite la stabilirea vinovăției. 

8. Se completează datele vehiculului B: Conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel, aplicația poate complete documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor parți implicate.

9. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidental ar fi putut să se întâmple și se creează schița accidentului.

10. Iar ultimul pas este de a semna și trimite documentele asigurătorilor. După ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create în urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnătura ambelor părți implicate. Există opțiunea de a trimite documentele asigurătorilor RCA ai celor două părți.