Stiri

Avertisment îngrijorător pentru toți românii! Carne de câine, vândută drept carne de miel în unele zone din România: „Au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine”

Avertisment îngrijorător pentru toți românii! Carne de câine, vândută drept carne de miel în unele zone din România
Carne de câine, vândută în loc de miel
Carne de câine, vândută în loc de miel pentru masa de Paşte. La ce trebuie să fie atenţi cumpărătorii?!

Ne aflăm în perioada Sărbătorilor Pascale, așa că toți românii urmează să ia cu asalt fiecare raft al supermarketurilor din oraș. Bineînțeles, pe primul loc se află carnea de miel, pe care majoritatea o consumă în cea mai importantă zi pentru creștinii de pretudindeni. Direcția Sanitară Veterinară trage un semnal de alarmă în legătură cu anumiți comercianți. Sunt locuri în care unele persoane vând carne de câine în loc de miel sau de oaie. 

Citeste si: Marţea Mare: Tradiţile pe care trebuie să le respectăm în această zi

„Este controlat întreg lanțul de producție, depozitare, transport și valorificare, iar eventualele intervenții/modificări neconforme în ceea ce privește calitatea, integritatea, autenticitatea și siguranța alimentelor de origine animală sunt sancționate conform prevederilor legale în vigoare”, au transmis specialiștii.

Avertisment îngrijorător pentru toți românii! Carne de câine, vândută drept carne de miel în unele zone din România
Carne de câine, vândută în loc de miel

Carne de câine, vândută în loc de miel

De asemenea, specialiștii au mai explicat că prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătății publice.

Citeste si: Program bănci Paşte 2022: În ce zile sunt închise sucursalele?

„În acest sens, atenționăm consumatorii că pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată și pe pulpe. Nu de puține ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte”, a mai transmis DSVSA Giurgiu.

Avertisment îngrijorător pentru toți românii! Carne de câine, vândută drept carne de miel în unele zone din România
Carne de câine, vândută de carnea de miel

Pentru protejarea sănătății, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări:

  • - Să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți care comercializează marfa pe marginea drumurilor, a șoselelor sau în locuri neamenajate și neautorizate pentru un astfel de comerț;
  • - Să nu cumpere carne din piețe sau chiar din măcelării dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului, termenul de valabilitate și mențiunea că a fost controlată sanitar veterinar; Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanții care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracțiuni prin tranșarea cărnii în specialități de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferențierea provenienței organice;
  • - Să evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante și grătarele amplasate pe traseele comerciale și turistice aglomerate, întrucât organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziția reală a acestor preparate.