Stiri

3 iunie 2022 - Ziua Internaţională a Gogoşilor

Ziua Internaţională a Gogoşilor
Ziua Internaţională a Gogoşilor
Cei care caută o scuză pentru a se răsfăța cu niște gogoși delicioase vor fi încântați să afle că 3 iunie 2022 este Ziua Națională a gogoșilor.

Acest lucru face ca datoria ta civică să mănânci cel puțin una- sau chiar o duzină.

Sărbătoarea delicioasă, celebrată anual în prima vineri a lunii iunie, este creditată Armatei Salvării.

Citeste si: Sărbătoare azi, 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Ce nu este bine să faci azi?

Istoria zilei internaționale a gogoșilor

Asocierea organizației nonprofit cu gogoși a început în 1917, când patru femei voluntare au sosit în Franța pentru a avea grijă de soldații răniți din Primul Război Mondial. Pentru a le ridica moralul, submarinul Margaret Sheldon și adjutantul Helen Purviance au folosit puținele ingrediente disponibile- făină, zahăr, untură, praf de copt, scorțișoară și lapte conservat- pentru a face gogoși.

Citeste si: Alexandra Ungureanu și Theo Rose au lansat piesa „Un om ca tine”

Voluntarii au trebuit să fie creativi. Au aplatizat aluatul cu mâna și au gătit gogoșile – câte șapte – în interiorul coifului unui soldat. Femeile au lucrat până noaptea, producând o sută cincizeci de gogoși în prima noapte și trei sute în următoarea. Aroma delicioasă a gogoșilor proaspete a adus o bucurie atât de necesară soldaților, care așteptau cu răbdare ore în șir pe vreme rece și umedă pentru a-și obține răsfăț.

Odată complet echipate, „Donut Lassies”, așa cum au fost numite mai târziu, au preparat până la 9.000 de gogoși pe zi! Desertul prăjit a devenit un simbol al eforturilor Armatei Salvării de a ușura greutățile trupelor americane. A fost, de asemenea, folosit pentru a consola soldații din prima linie în timpul celui de-al doilea război mondial (1939-1945) și războiul din Vietnam (1955-1975).

În 1938, capitolul din Chicago al Armatei Salvării a rezervat o zi pentru a vinde gogoși – făcute folosind rețeta originală din Primul Război Mondial – publicului larg. Organizația nonprofit a vrut să strângă fonduri atât de necesare pentru cei săraci în timpul Marii Crize. Evenimentul a fost atât de popular încât a devenit un eveniment anual și s-a născut Ziua Națională a Gogoașii. Mulți comercianți cu amănuntul de gogoși participă la sărbători oferind produse gratuite sau cu reduceri. Krispy Kreme oferă de obicei o gogoașă gratuită fiecărui client care intră în magazin, în timp ce Dunkin' Donuts face același lucru cu achiziționarea unei băuturi.