Stiri

24 mai 2022 - Ziua europeană a parcurilor naţionale

Ziua europeană a parcurilor naţionale
Ziua europeană a parcurilor naţionale
Parcurile nationale sunt locuri stabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul, specii de plante si animale, cascade in lant, formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice.

Pe 24 mai este sărbătorită Ziua Europeană a Parcurilor Naturale. Stii de ce? Pentru că pe 24 mai 1909 când au fost declarate primele parcuri naturale din Suedia.

Este timpul să discutăm despre cum va trebui să arate următoarea generație de parcuri și cum trebuie regândite și reproiectate parcurile naționale pentru a contribui efectiv la construirea unui continent în care ariile protejate sunt piese cheie ale politicii publice.

Participarea tinerilor este esențială, la toate nivelurile de management, deoarece aceștia reprezintă următoarea generație de profesioniști în conservarea naturii. În plus, există multe alte abordări și teme, de la formule de colaborare inovatoare în management la noi acțiuni de comunicare, trecând prin diferite scenarii de vizitare a spațiilor naturale.

Citeste si: Variola Maimuţei: Tot ce trebuie să ştii despre această boală. Primele simptome

Citeste si: Ce temperatură are apa mării? Prognoza pentru 20 mai- 20 iunie 2022

Ziua europeană a parcurilor naţionale
Ziua europeană a parcurilor naţionale

Criza de sănătate recentă a făcut și mai vizibilă nevoia umană și dependența de spații sănătoase. „Noua generație” de parcuri este chemată să facă față noilor provocări globale cărora li se poate răspunde la nivel local, cu noi abordări care îmbogățesc progresele înregistrate, cu încorporarea de noi generații de oameni activi, creativi și dedicați.

Sustenabilitatea parcurilor naturale din țara noastră este ceva pe care trebuie să-l apărăm cu toții, fără îndoială. Parcurile ar trebui văzute ca oportunități de promovare a unor modele de dezvoltare mai durabile care pot fi exportate în alte teritorii.

Pământul este unul dintre cele 4 elemente ale naturii care este atât de des „vătămat” de gestionarea proastă pe care o fac oamenii materialelor plastice și, în special, a PET-ului.

Producția de PET poate fi redusă prin încorporarea r-PET în procesul de producție. De aceea este atât de importantă reciclarea acestui material.

Știm că ariile protejate sunt locuri strategice în politicile de dezvoltare rurală. Buna gestionare a ariilor protejate contribuie nu numai la imbunatatirea starii speciilor si habitatelor, dar ofera si o multitudine de servicii societatii, vizitatorilor si locuitorilor in ansamblu.