Stiri

Variola Maimuţei: Tot ce trebuie să ştii despre această boală. Primele simptome

Variola Maimuţei
Variola Maimuţei
Variola Maimuţei: Noua boală care a creat panică în randul oamenilor. Iată ce trebuie să știi despre ea.

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care are grijă de cele mai multe ori apare din zonele împădurite din Africa Centrală și de Vest după contactul cu rezervorul animal. Acesta se poate răspândi de la persoană la persoane.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiile ortopoxvirusului.

Citeste si: Motivul pentru care Giulia Anghelescu vrea să renunțe la muzică: „Îmi doresc să mă axez doar pe partea asta”

Până acum s-au identificat două tipuri de virus pentru variola maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului poate duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de cele mai multe ori auto-limitate.
Aproximativ 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Variola Maimuţei
Variola Maimuţei

Cum se transmite variola maimuței

Variola maimuței nu se răspândește de obicei cu ușurință între oameni. Această afecțiune se transmite prin intermediul picăturilor respiratorii mari atunci când oamenii se află în contact apropiat, prin contact direct cu leziuni cutanate sau prin contact indirect prin hainele sau al lenjeriei de pat contaminate.

Citeste si: UPDATE- Coaliția a decis un nou pachet de măsuri sociale şi economice: amânarea ratelor, bani în plus pentru pensionari și bugetari

Mai multe țări europene au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimuței (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. „ Acest lucru este neobișnuit și de aceea sunt în curs de desfășurare a investigațiilor suplimentare pentru a determina sursa probabilă și amploarea infecției pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu țările în cauză, facilitând schimbul de informații și sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecțiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor și implicarea comunității”, a precizat, duminică, Ministerul Sănătății.

Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA și Canada, precum și în Marea Britanie (unde a fost raportat primul caz european) se numără printre țările care au confirmat cazuri de variola maimuței. Duminică, Grecia a anunțat și ea că are în observație o suspiciune de variola maimuței, la un turist din Marea Britanie.

În România, nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a anunțat, duminică, Ministerul Sănătății. Totuși, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a menționat că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin anti-variolă, pentru a avea un stoc de siguranță.
Instituția preia recomandări OMS și precizează că ”oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuței se poate infecta”.

”Este important să înțelegeți că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinica pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testați negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obisnuită. Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. ”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.