Stiri

23 septembrie 2022: Ziua Zatarului. Lucruri mai puțin cunoscute despre acest condiment

Ziua Zatarului
Lucruri mai puțin cunoscute despre condimentul Zatar  [Sursa foto: PixaBay]
Pe data de 23 septembrie 2022 se sărbătorește Ziua Zatarului.

23 septembrie 2022: Ziua Zatarului. Zatar sau Za’atar este un condiment aromatic din Orientul Mijlociu, care poate transforma complet gătitul de zi cu zi. În limba arabă, denumirea de „Za’atar” se traduce drept „cimbru”, însă combinația ingredientului este mult mai complexă de atât.

Amestecul aromatic de Zatar conține diverse ingrediente, printre care se numără: semințe de susan prăjite, cimbru uscat, maghiran uscat si sumac, care ajută la obținerea unui gust diferit al mâncării pe care o gătiți.

Dacă nu găsiți ingredientul în magazin, el poate fi experimentat chiar și acasă, prin mai multe combinații de: În cazul în care nu ați auzit sau nu folosiți deja acest ingredient, v-am pregătit o listă cu lucruri mai puțin cunoscute despre Zatar.

Ziua Zatarului
23 septembrie 2022: Ziua Zatarului[Sursa foto: PixaBay]

23 septembrie 2022: Ziua Zatarului. Lucruri mai puțin cunoscute despre condiment

- Zatar este si planta( Origanum syriacum, sau Oregano de Siria) si amestec de condimente.

Există dovezi că planta a fost cunoscută și folosită de către egipteni, căci rămășite de Thymbra spicata (cimbru mediteraneean) sau saem au fost găsite în mormântul lui Tutankhamun.

- Zatar este in general preparat din oregano uscat, cimbru si/sau maghiran (lemnos si floral), sumac (ușor picant ca si aroma, acid) si semințe de susan prăjite (bogate, cu aroma de nuca). Combinațiile pot să difere, motiv pentru care ingredientul mai poate conține si sare, coaja uscata de portocala, mărar uscat.

Citeste si: 16 septembrie 2022: Ziua Guacamole. Rețeta tradițională

- Condimentul Zatar este un condiment care, amestecat cu puțin ulei de măsline, este perfect pentru preparate din carne, pâine, iaurt, mâncăruri din legume și ouă.

- Zatarul are multe beneficii pentru sănătate, fiin plin de compuși organici și nutrienți, cum ar fi acidul galic, timol, quercetina si carvacrol, care sunt foarte benefici organismului.

Printre beneficii se numără: ajută în lupta pentru bolile cronice, curăță căile respiratorii, amplifică procesul cognitiv și concentrarea, calmează iritațiile, întărește oasele, crește energia și îmbunătățește circulația.