Stiri

Ziua Națională a României. Principalele evenimente din țară

Ziua Națională a României 
Ziua Națională a României. Imagine de la parada militară din București, 2021  [Sursa foto: Presidency.ro ]
Iată care sunt principalele evenimente din țară pe 1 decembrie 2022, Ziua Națională a României.

Ziua Națională a României. Principalele evenimente din țară. Ziua de 1 decembrie este una cu o importantă istorie pentru români și România. În urmă cu aproape 104 ani, pe 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Unirea, moment în care Transilvania s-a unit cu România. În fiecare an, evenimente importante au loc în mai multe orașe din România și nu numai, pentru a celebra Ziua Națională.

Evenimentele care vor avea loc pe 1 Decembrie 2022 sunt mult mai așteptate decât în anii precedenți, fiind primul an în care nu vor exista restricții, după ultimii doi ani de pandemie de coronavirus.

Pregătirile au început din timp, iar noi v-am pregătit o listă cu evenimente care vor avea loc în mai multe orașe din țară, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ziua Națională a României. Principalele evenimente din București

În Capitală, cel mai așteptat moment este parada militară. Anul acesta, românii se așteaptă la o paradă impresionantă, după ce Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că vrea să invite câteva sute de militari străini pentru a defila în detașamentele țărilor NATO sau partenere și a și pregătit o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Citește și: Parada militară de 1 decembrie. La ce oră începe?

Până la acest moment nu se cunosc mai multe detalii despre parada militară de 1 decembrie din București, însă vom reveni cu programul complet odată ce va fi comunicat de organizatori. Anul trecut, parada militară din București a avut loc în Piața Arcul de Triumf, de la ora 11:00. 

Pe lângă parada militară, în Capitală vor mai avea loc și alte evenimente. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” îi invită pe doritori, în zilele de 1–2 decembrie, la Târgul de Ziua Națională a României, organizat cu prilejul Zilei Naționale a României.

Târgul de Crăciun din București, din Piața Constituției, va mai fi o atracție populară pe 1 decembrie 2022, după ce a avut marea deschidere pe 20 noiembrie.

Ziua Națională a României 
Ziua Națională a României [Sursa foto: Presidency.ro ]

Ziua Națională a României. Principalele evenimente din Alba Iulia

Evenimente din Alba Iulia, organizate pentru a celebra Marea Unire, încep cu câteva săptămâni înainte. Cetățenii se pregătesc intens pentru acest moment important, care are o însemnătate istorică specială. Celebrarea din ziua de 1 decembrie marchează cel mai important moment din istoria românilor: Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român, în anul 1918.

În Alba Iulia, parada militară va avea loc pe 1 decembrie, de la ora 12.00. În acest an vor defila pe Bulevardul ”1 Decembrie 1918” în jur de 700 de soldați din toate structurile MApN. De asemenea, vor fi acompaniați de peste 60 de piese de tehnică militară, anunță Alba24.ro.

Potrivit sursei citate mai sus, vă prezentăm programul evenimentelor de 1 decembrie 2022 din Alba Iulia.

Joi, 1 decembrie 2022

 • Filiala Cetate a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
  ora 09:00
  – „Bibliotecă și cArte în straie de sărbătoare”
  Povești pentru copii, expoziții, atelier de pictură pe față, muzică, vizionare filme
  pentru copii, ateliere creative în intervalul orar 09:00 – 18:00
 • Sala Unirii – aripa de nord
  ora 10:00
  – Salonul de carte
  Standuri de edituri și lansări de carte în intervalul orar 10:00 – 20:00
 • Sala Unirii
  ora 11:00
  – Discursul lui Vasile Goldiș
  Moment evocator
 • Zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia
  ora 12:00
  – ROMÂNIA TRADIȚIONALĂ – Festival de tradiții și obiceiuri
  Produse gastronomice tradiționale, produse de uz gospodăresc, pielărie, olărit, cusături și țesături, arta lemnului, dogărie, împletituri, decorațiuni de sărbători, icoane pe sticlă, confecționare măști populare, podoabe din ceramică, sticlărie, ceramică de Horezu (deschis în intervalul orar 12:00 – 20:00)
 • Zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia
  ora 14:30
  – ROMÂNIA TRADIȚIONALĂ – Spectacolul folcloric extraordinar Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal Soliști: Veta Biriș, Mariana Anghel, Cornel Borza (Bihor), Traian Jurchela (Banat), Roxana Reche, Gheorghița Nicolae (Oltenia), Nicolae Plută, Roxana Bădescu (Muntenia), Elena Nistor (Dobrogea), Dorina Narița, Floricica Moga, Leontina Fărcaș și !Muguri de Tezaur”
  Ansamblul folcloric „Țărăncuța” din Bardar (Ialoveni) coordonator artistic Galina Tonu
 • Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel Alba Iulia
  ora 16:00
  – Alba – meleaguri de poveste. Tărâmul zânelor, regia Teodora Popa
  Spectacol de teatru pentru copii
 • Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia
  ora 16:30
  – „2024 – Bicentenarul Avram Iancu”
  Parteneriat la nivelul instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Alba
  pentru implementarea proiectului „2024 – Bicentenarul Avram Iancu”
 • Piața Cetății
  ora 17:00
  – „Caleidoscopul Unirii”
  Momente de animație, prezentări și reenactment istoric
 • Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a din Cetatea Alba Iulia
  ora 18:00
  – „Dacă inimile toate…” după versuri de Matei Vișniec
  SILVAN STÂNCEL TRIO
  Lansare album și recital – Silvan Stâncel, Dan Liviu Cernat și Cristian Alexievici
 • Piața Cetății
  ora 19:00
  – „Caleidoscopul Unirii”
  Momente de animație, prezentări și reenactment istoric

Ziua Națională a României 
Ce evenimente vor avea loc de Ziua Națională a României 2022 [Sursa foto: Freepik]

Ziua Națională a României. Principalele evenimente din Cluj-Napoca

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca invită clujenii și turiștii joi, 1 Decembrie 2022, la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii. Evenimentele vor continua în Piața Avram Iancu unde, începând cu ora 10:30, va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reînscenare istorică, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, pentru a păstra evenimentul în amintire, zona de photobooth va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

La ora 15:00 va începe în Piața Unirii regalul folcloric, timp în care vor urca pe scenă ansambluri folclorice și artiști de renume precum Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul.

La ora 19:00 va porni iluminatului festiv și tot orașul va fi îmbrăcat în haine de sărbătoare. De asemenea, vor avea loc și concerte în Piața Unirii, iar pe scenă vor urca Inna și Cargo.

La ora 20:00, Primăria Cluj-Napoca invită întreaga comunitate în Piața Avram Iancu, pentru a urmări un spectacol unic de artificii și drone, creat special pentru Ziua Națională a României, potrivit site-ului oficial al primăriei din Cluj-Napoca.