Stiri

Ziua Internaţională a Femeii: Cum se sărbătoreşte 8 Martie în alte ţări

Ziua Internaţională a Femeii
Ziua Internaţională a Femeii
Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită pe 8 martie.

27 de țări (în principal foste republici sovietice) au adoptat Ziua Internațională a Femeii ca sărbătoare națională și este respectată pe scară largă în si in altele.

Pentru majoritatea țărilor care respectă această sărbătoare, dacă se nimerește în weekend, va fi mutată în ziua următoare. Dacă se nimerește într-o zi de marți sau de joi, mai multe țări vor limita vacanța la weekend, declarând o sărbătoare legală suplimentară luni sau vineri- deși de multe ori acest lucru este compensat prin transformarea sâmbetei într-o zi lucrătoare.

În China din 2014, femeile au dreptul la o jumătate de zi de vacanță pentru Ziua Femeii. În Madagascar și Nepal, ziua este, de asemenea, o sărbătoare oficială numai pentru femei.

Ziua Internaţională a Femeii
Ziua Internaţională a Femeii

Istoria Zilei Internaționale a Femeii

Citeste si: Andra, despre hate-ul din mediul online! Cum își proteajează artista copiii de comentariile răutăcioase?!: „Le-am arătat ce au voie să facă și au înțeles care sunt regulile”

Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pentru prima dată la Conferința Internațională a Femeilor Socialiste de la Copenhaga din 1910. Activista germană pentru drepturile femeilor și teoreticianul marxist Clara Zetkin a fost cea care a prezentat ideea.

Germania, Austria, Elveția și Danemarca au sărbătorit sărbătoarea pentru prima dată pe 19 martie 1911, Uniunea Sovietică fiind prima care a făcut-o sărbătoare publică în 1917. Data de 8 martie a fost adoptată la nivel internațional în 1921. În 1977, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 8 martie drept Ziua Internațională a Femeii, o zi în fiecare an în care lumea ar trebui să sărbătorească, să recunoască și să-și amintească realizările pe care femeile le-au făcut pentru societate.

Sărbătorirea Zilei Femeii astăzi

Citeste si: Mihai Trăistariu a comentat finala Eurovision România 2022 și prestația concurenților: „Chiar s-au ridicat la nivelul așteptărilor”

- În Armenia, după prăbușirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii a fost abandonată și înlocuită cu ziua „Maternității și a Frumuseții”, celebrată pe 7 aprilie.

- În această zi, în Italia, femeile primesc de la bărbați mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia și Albania, unde pe lângă mimoze, doamnele mai primesc și ciocolată.

- În România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia și Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.

- În unele țări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.

- În țări precum India și Pakistan, această zi este plină de semnificații având în vedere restrițiile culturale și religioase la care sunt supuse femeile.

- În Polonia, această zi esta marcată, pe lângă florile și cadourile pentru doamne, de numeroase demonstrații feministe.