Stiri

Ziua Internaţională a Femeii - 8 Martie 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare

Ziua Internaţională a Femeii  8 Martie 2022 Ce semnificaţie are această sărbătoare
[Sursa foto: Facebook ]
Femeile din toată lumea sunt sărbătorite pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii.

8 martie este ziua dedicată în mod oficial tuturor femeilor din lume. Ziua Internaţională a Femeii se sărbătoreşte în această dată de 45 de ani, din momentul în care a fost adoptată printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Citeste si: Mesaje de 8 Martie pentru femei: Cele mai frumoase urări de Ziua Femeii

Ce semnificaţie are Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie

 Cu toţii cunoaştem această sărbătoare, toţi ştim că pe 8 martie este ziua femeii sau ziua mamei, însă ştim şi care este semnificaţia acestei zile? Ziua Internaţională a Femeii a fost celebrată pentru prima dată pe 28 februarie 1909, în amintirea celor 15 mii de femei care cu un an înainte protestaseră pentru condiţii de lucru mai bune, dar şi pentru dreptul la vot. Doi ani mai târziu, mai multe ţări europene au început şi ele să celebreze femeia.

Atunci, ziua femeii se sărbătoarea pe 19 martie. Pe acea dată, aveau loc mitinguri pentru dreptul la vot al femeilor, pentru dreptul a a deţine funcţii de conducere, dar şi pentru eliminarea discriminării de orice fel. 

Ziua Internaţională a Femeii  8 Martie 2022 Ce semnificaţie are această sărbătoare

 Din 1913, Ziua Femeii se sărbătorea în Europa pe 8 martie, mai puţin în Rusia, unde sărbătoarea avea loc în ultima duminică a lunii februarie.

Femeile foloseau această zi în acea perioadă pentru a protesta împotriva războiului. În încercarea de a pune capăt Primului Război Mondial, zeci de mii de femei, din mai multe ţări, protestau la Haga pe 15 aprilie 1915. Odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, cele mai multe ţări din Europa celebrau Ziua Femeii pe 8 martie. Această dată a devenit oficială ani mai târziu. ONU a celebrat pentru prima dată ziua de 8 martie în 1975, iar Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale.

Ziua Internaţională a Femeii - 8 Martie 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare
Ziua Internaţională a Femeii - 8 Martie 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare

 Această zi nu înseamnă pentru o femeie doar un buchet de flori şi o cutie cu bomboane, ci are o semnificaţie mult mai adâncă. Pe 8 martie se sărbătoresc curajul, dârzenia şi determinarea femeilor, semnifică egalitatea între sexe, dar se aminteşte şi că încă mai există în lume abuzuri contra femeilor şi cazuri de nerespectare ale drepturilor fundamentale.