• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Vinerea Mare 2025. De ce nu este bine să te tunzi în această ZI Sfântă

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
Ce nu e bine să faci în Vinerea Mare?  [Sursa foto: PixaBay/ Freepik]
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare, 18 aprilie 2025. Iată ce este interzis cu desăvârșire să faci în această zi sfântă din Săptămâna Patimilor.

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor ocupă un loc aparte în sufletele credincioșilor care se pregătesc pentru Învierea Domnului, această zi sfântă amintind de momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Penultima zi din Postul Paștelui este încărcată de o tristețe profundă. Credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbele religioase, iar unii dintre ei aleg să țină post negru. De asemenea, această zi este înconjurată și de o serie de tradiții și obiceiuri. Iată care sunt acestea, dar și ce le este interzis cu desăvârșire creștinilor.

Citește și: Patricia reacționează dur în urma criticilor primite: "Vreau să îmi exemplificați ce înseamnă pentru voi cuvântul falsă". Concurenta din Casa Iubirii, desființată după mesajul lăsat: "Ți-ai arătat adevărata față"

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. La ce oră începe denia la biserică?

Vinerea Mare marchează momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce după ce a îndurat chinuri cumplite și a murit pentru omenire.

În această zi sfântă se ține post negru, astfel că nu se consumă niciun aliment de la răsărit până la apus, iar credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică. Preoții săvârșesc slujba numită Ceasurile împărătești, dar și Vecernia, în timpul cărora Sfântul Epitaf este scos în mijlocul credincioșilor pentru închinare. Aceștia obișnuiesc să ducă flori la biserică și să treacă pe sub masa pe care este pus Sfântul Epitaf o dată sau de trei ori, cu lumânări în mâini.
După slujbă, Sfântul Epitaf se pune pe masa din altar și se păstrează acolo până la Înălțarea Domnului.

Ce obiceiuri respectă românii în Vinerea Mare?
Iată ce e bine să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor [Sursa foto: Freepik]

La Denia din Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului. Slujba marchează un momente de profundă tristețe, înmormântarea lui Iisus, iar cu această ocazie se cântă Prohodul, în jurul Sfântului Epitaf, simbol al trupului Său. Deniile sunt slujbe speciale, săvârșite în Postul Paștelui, și în general încep între orele 16:00 și 18:00.

În unele zone, gospodinele obișnuiesc să tămâieze casa dis-de-dimineață. Acestea o înconjoară de trei ori, în timp ce rostesc rugăciuni. În trecut, oamenii se scufundau în această zi sfântă de trei ori în apă rece pentru a fi sănătoși tot anul sau mergeau prin roua dimineții. Deși tradiția spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, unii preoți sunt de părere că acestea pot fi vopsite și în Vinerea Mare, deoarece atunci a curs sângele Mântuitorului.

De asemenea, femeile gătesc din mâncărurile tradiționale pentru mama de Paște.

Citește și: William Levy, arestat după un scandal! Ce acuzații i se aduc celebrului actor: ”Am încercat să rămân calm”

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Vinerea Mare? Motivul pentru care nu e bine să te tunzi

Românii nu au voie să se tundă în Vinerea Mare dacă nu vor să se confrunte cu boli și necazuri până la finalul anului. În unele zone există superstiția conform căreia cei care se tund în această zi sfântă își taie, de fapt, norocul sau își scurtează viața. Chiar dacă pregătirile pentru Pșate continuă, credincioșii trebuie să stea departe de muncile grele. De asemenea, ei nu au voie să toarcă, să spele rufe, să sacrifice miei sau să coacă, deoarece se spune că îi ard mâinile Fecioarei Maria. Creștinii nu trebuie să uite nici de cei adormiți. Este bine să meargă la mormintele lor, să le curețe, să se roage pentru sufletele lor și să le aprindă lumânări. De asemenea, românii nu au voie să consume uzici sau oțet, să se certe, să spună vorbe rele, să petreacă, să consume alcool sau să bârfească.

Românii sărbătoresc Învierea Domnului pe 20 aprilie
Românii se ocupă de ultimele pregătiri pentru Pșate în Vinerea Mare [Sursa foto: Facebook ]

Citește și: Noua concurentă din "Casa Iubirii", săgeți ascuțite către Dorobanțu. Ce i-a atras atenția blondinei când a pășit pragul emisiunii: "De ce? Te pricepi?". Dorobanțu îi dă replica usturătoare

Cea mai puternică rugăciune pentru Vinerea Mare

„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia! Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”