- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4

După Duminica Floriilor, urmează Săptămâna Mare, care amintește de patimile lui Iisus Hristos până la Învierea Sa. În următoarele zile, românii se vor ocupa de ultimele pregătiri pentru a întâmpina așa cum se cuvine marea sărbătoare din calendarul ortodox, pe 20 aprilie 2025. Aceștia vor participa și la Deniile de la Biserică, în timp ce postul va deveni mai sever, apropiindu-se astfel de semnificația profundă a zilei de Paște. Iată la ce oră încep deniile.
Ce sunt deniile, când și la ce oră încep acestea?
Deniile se săvârșesc în biserici, începând din Duminica Floriilor și până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.
La ce oră trebuie să meargă credincioșii la biserică pentru a participa la Denii? [Sursa foto: freepik]
Deniile sunt slujbe speciale, ce amintesc de evenimente simbolice care au avut loc înainte de Învierea lui Iisus Hristos. Acestea reprezintă, de fapt, Utrenia de a doua zi și se săvârșesc seara, în ajun, în Postul Paștelui, miercuri și vineri în săptămâna a cincea și în fiecare zi din Săptămâna Mare.
Citește și: De ce a murit Lucy Markovic, fostă finalistă Next Top Model și model internațional, la doar 27 de ani
Care este semnificația Deniilor în Săptămâna Mare?
La Denia care se săvârșește în Lunea Mare, Biserica amintește de Patriarhul Iosif, care a fost vândut de frații săi, așa cum Iisus a fost vândut de Iuda. De asemenea, se face și pomenirea smochinului neroditor, care a fost blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. Pilda aceasta arată că Dumnezeu este atât iubire, cât și dreptate, iar la Judecata de Apoi îi va pedepsi pe cei ce au greșit și îi va răsplăti pe cei care și-au trăit viața în credință și au făcut fapte bune.
La Denia oficiată în Marțea Mare se citește Pilda celor 10 fecioare, care încurajează vegherea și pregătirea sufletească pentru întâmpinarea Domnului. Cinci fecioare aveau doar candela, în timp ce celelate cinci aveau candela și uleiul. Primele 5 trăiau în ignoranță, în timp ce celelalte trăiau în evlavie și milostenie.
Iată care este semnificația fiecărei Denii din Săptămâna Mare [Sursa foto: freepik]
La Denia din Miercurea Mare este pomenită femeia păcătoasă care a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimi și le-a uns cu ulei, ca simbol al pocăinței sincere. Prin aceasta se arată că și oamenii păcătoși se pot îndrepta dacă își doresc. Denia săvârșită în Joia Mare are o semnificație aparte, amintind de patru momente importante din viața lui Iisus, înainte să fie răstignit. Acesta a spălat picioarele ucenicilor, ca pildă de smerenie, a avut loc Cina cea de Taină prin care a fost instituită Taina Sfineti Euharistii, dar și rugăciunea arhierească. De asemenea, încep patimile Domnului, după ce Iuda îl vinde pe 30 de monede de argint. La Denia de Joi, preotul citește cele 12 evanghelii și scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii, în timp ce credincioșii aprind lumânări și stau în genunchi.
La Denia din Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului. Slujba marchează un momente de profundă tristețe, înmormântarea lui Iisus, iar cu această ocazie se cântă Prohodul, în jurul Sfântului Epitaf, simbol al trupului Său. În Sâmbăta Mare este prăznuită îngroparea Domnului cu trupul și pogorârea în iad cu sufletul, potrivit crestinortodox.ro. Seara, în bisericile din toată țara începe Slujba Învierii.