• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Stațiunea Sărata-Monteoru, "perla Buzăului”, ascunde izvoare terapeutice nebănuite. Ce afecțiuni grave pot fi tratate cu apele termale ale izvoarelor

Ce poți face în stațiunea Sărata-Monteoru?
Iată tot ce trebuie să știi despre stațiunea Sărata-Monteoru  [Sursa foto: CJ Buzău]
Ce poți face în stațiunea Sărata-Monteoru, principala atracție turistică din Buzău. Iată ce afecțiuni poți trata cu ajutorul apelor vindecătoare ale izvoarelor.

Stațiunea Sărata-Monteoru, numită și ”perla Buzăului” sau ”mica Elveție din Subcarpații Buzăului”, reprezintă una dintre cele mai apreciate destinații turistice  de la noi. Aceasta ascunde izvoare terapeutice nebănuite și le permite vizitatorilor să desfășoare o mulțime de activități interesante în aer liber, fiind locul ideal pentru toate categoriile de vârstă. Stațiunea se află la aproximativ 14 kilometri de orașul Buzău, în comuna Merei. Zeci de mii de turiști o vizitează în fiecare an pentru a se bucura de aer curat, mișcare în natură, drumeții, distracție și proprietățile apelor vindecătoare. Iată ce trebuie să știi despre acest colț de paradis din județul Buzău.

Citește și: VIDEO Tavi Clonda, surprins de schimbare de look a Gabrielei Cristea: "Șoc și groază. Așa ceva, măi iubire, așa ceva?"

Stațiunea Sărata-Monteoru, principala atracție turistică din județul Buzău

Stațiunea Sărata-Monteoru a apărut după ce omul de afaceri și politicianul român de origine greacă, Grigore Constantinescu, a cumpărat zona în care se află și terenurile din apropiere. Ulterior, el a preluat numele satului, astfel că a devenit Grigore Monteoru.

Acesta a exploatat zăcămintele de petrol din zonă, iar banii obținuți i-a folosit pentru finanțarea unei stațiuni turistice. De asemenea, la acea vreme o mină de petrol a fost dată în folosință acolo, fiind unică în Europa, potrivit descoperă.ro.

Ce activități poți desfășura în stațiunea Sărata-Monteoru?
Ce afecțiuni poți trata la stațiunea Sărata-Monteoru?[Sursa foto: CJ Buzău]

În zonă a luat naștere și Cultura Monteoru, ce cuprinde situri ce datează din Epoca Bronzului, așezarea fiind situată pe dealul Cetățuia. Grigore Monteoru a subarendat o mare parte din puțurile de păcură de la Sărata, a ridicat gara Monteoru și prima fabrică de ulei mineral din România.

După ce a devenit proprietarul moșiei Sărata Ogrăzile, a înființat comuna Monteoru. În jurul Vilei Monteoru au fost construite primăria, școala și un parc dendrologic.

Grigore Monteoru a construit stațiunea Sărata-Monteoru după modelul celor mai moderne stațiuni balneare din Europa. Aceasta a funcționat până în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Ulterior a fost distrusă de regimul comunist, iar terenul a fost confiscat. În cele din urmă, comuniștii au încercat să readucă la viață celebra stațiune abia în anul 1970, construind două hoteluri și o bază de tratament.

Totuși, acestea au fost finalizate abia după căderea regimului comunist.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje și urări de ”La mulți ani”: ”Astăzi e ziua ta, iar soarele ar trebui să îți zâmbească chiar și din spatele norilor!”

Ce afecțiuni tratează apele termale ale izvoarelor din stațiunea Sărata-Monteoru?

Stațiunea Sărata-Monteoru a fost construită după modelul celor mai moderne și celebre stațiuni balneare din Europa.

Inițial, apele ei tămăduitoare au fost folosite cu încredere de localnici, iar după ce a devenit cunoscută o mulțime de oameni au venit în zonă să se trateze de diferite afecțiuni. Izvoarele termale cu ape vindecătoare au fost atestate prin analize chimice în anul 1884, stațiunea fiind inaugurată mai târziu, pe 1 iulie 1895.

Care este povestea stațiunii Sărata-Monteoru:
Mina de petrol unică în Europa din Stațiunea Sărata-Monteoru [Sursa foto: CJ Buzău]

În prezent, Stațiunea Sărata-Monteoru este cunoscută și vizitată pentru apele minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea pot trata diferite afecțiuni interne și externe, printre care afecțiunile aparatului locomotor, ginecologice, gastro-intestinale și hepato-biliare. De asemenea, izvoare cu apă sărată, sulfuroase clorurosodice concentrate, feriginoase, argila şi nămolul mineral sunt folosite pentru tratarea reumatismului cronic şi degenerativ la lombosciatică, durerilor musculare rebele, sechelelor obținute în urma fracturilor și luxaţiilor sau în cazurile de sinuzită şi rinită cronică.

Citește și: 24 ianuarie 2025 Mica Unire. Programul complet al evenimentelor de la Cluj

Stațiunea Sărata-Monteoru ar putea fi extinsă

Autoritățile județene se gândesc să extindă cu 10 hectare stațiunea Sărata-Monteoru pentru a-i crește atractivitatea în rândul turiștilor. În acest sens, au întocmit un proiect ce vizează amenajarea unei zone de petrecere a timpului liber pe dealul Murătoarea, unde se află și majoritatea izvoarelor cu apă sărată eficiente în tratarea a numeroase afecțiuni. Așadar, stațiunea ar urma să se prelungească cu o zonă de promenadă, cu puncte de belvedere și expoziții cu imagini vechi care ilustrează povestea locului, potrivit adevărul.ro. În plus, la intrare va fi amenajat un ansamblu memorial dedicat întemetorului stațiunii, Grigore Monteoru.

În plus, autoritățile își propun să amplaseze în zonă foișoare din lemn cu decoruri tradiționale buzoiene, un amfiteatru care va găzdui activități culturale, piste de biciclete, locuri de joacă pentru copii și multe alte facilități.