Stiri

Senatul adoptă legea care prevede că alocația de stat este un drept stabilit din prima zi de viață a copilului

Senatul adoptă legea care prevede că alocația de stat  este un drept stabilit din prima zi de viață a copilului
Alocația de stat [Sursa foto: Unsplash]
Senatul a adoptat o nouă lege privind alocația pentru nou-născuți. Iată cum se acordă și când intră în aplicare.

Senatul a aprobat o nouă lege privind alocația copiilor, potrivit căreia, cei mici au dreptul la alocația de stat începând cu prima zi de viață. Anterior, copiii primeau acest drept începând cu a doua lună de viață, însă inițiatorii își propun să vină în ajutorul proaspeților părinți. Iată cât este cuantumul alocației de stat pentru nou-născuți și în ce condiții se acordă aceasta copiilor de până la 18 ani, începând cu data de 1 martie 2023. 

Citește și: Prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii martie: Se întoarce iarna în România?

Senatul adoptă legea care prevede că alocația de stat  este un drept stabilit din prima zi de viață a copilului
Alocația de stat[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Model declarație deducere personală 2023

Cât este cuantumul alocației de stat pentru nou-născuți?

Inițiatorii proiectului susțin că legea a fost aprobată pentru a sprijini tinerii părinți în creșterea copilului lor, încă de la naștere.

Astfel, având în vedere că Ministerul Munci a anunțat majorarea ajutoarelor sociale, alocația de stat pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu dizabilități) este de 683 de lei pe lună. 

Senatul adoptă legea care prevede că alocația de stat  este un drept stabilit din prima zi de viață a copilului
Alocația de stat [Sursa foto: Unsplash]

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată proiectul de lege.

Citește și: Ajutor financiar în valoare de aproape 6000 de lei pentru bolnavii de cancer din București începând cu 15 martie. Cine sunt beneficiarii

Cum se acordă alocația de stat pentru copii? 

Copiii cu vârste de până la 18 ani, cetățeni români beneficiază de alocația de stat, iar în situația în care aceștia urmează cursurile învățământului liceal după vârsta majoratului, vor primi alocația până la finalul studiilor. Tinerii care sunt nevoiți să repete un an de școală trebuie să dovedească cu certificate medicale că au rămas repetenți din motive bine întemeiate, în caz contrar, nu vor mai primi alocație. Începând cu vârsta de 2 ani și până la 18 ani, cuantumul alocației de stat este de 277 lei pe lună.

Senatul adoptă legea care prevede că alocația de stat  este un drept stabilit din prima zi de viață a copilului
Alocația de stat[Sursa foto: Unsplash]

„Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionată cu titlul de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional. Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art .6, alin. 4 care indică acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, indică proiectul de lege.