- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 9 iunie 2025, Lunea Sfântului Duh. Tradiții, semnificație și ce nu e bine să faci în această zi

Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe data de 9 iunie în 2025! Creștinii prăznuiesc Lunea Sfântului Duh, iar cu această ocazie au grijă să respecte mai multe tradiții și obiceiuri. Iată ce nu au voie să facă sub nicio formă dacă vor să țină ghinionul la distanță, dar și ce rugăciune e bine să citească.
Ce semnificație are Lunea Duhului Sfânt?
Pe 9 iunie 2025, în a doua zi după Duminica Rusaliilor, creștinii cinstesc Lunea Sfântului Duh. Această sărbătoare are o semnificație aparte, fiind dedicată Duhului Sfânt, considerat a treia persoană din Sfânta Treime, după Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul. Data la care este sărbătorit pune accentul pe lucrarea sa distinctă în cadrul Bisericii, potrivit alba24.ro. Astfel Duhul Sfânt este dătătorul de viață, cel care sfințește, luminează, inspiră și călăuzește oamenii pe calea mântuirii.
Află ce e bine să faci în Lunea Duhului Sfânt [Sursa foto: PixaBay]
Cinstirea Sfântului Duh în această zi amintește de cel de-al Doilea Sinod Ecumenic, care a avut loc la Constantinopol, în anul 381. În acel moment, a fost condamnată erezia lui Macedonie, care nega dumnezeirea Duhului Sfânt și susținea că acesta este doar o simplă creatură. În timpul adunării, a fost clarificat faptul că Duhul Sfânt purcede din Tatăl și este mărit împreună cu El și cu Fiul.
Tradiții și obiceiuri în Lunea Duhului Sfânt
În Lunea Sfântului Duh, credincioșii au oportunitatea de a reflecta asupra importanței Duhului Sfânt și a darurilor pe care le-au primit de la acesta.
Se spune că plantele de leac, pelinul, murele și socul capătă puteri vindecătoare dacă sunt culese în această zi. În unele zone, credincioșii cheamă preotul pentru a le stropi locuințele cu apă sfințită, astfel încât familiile lor să le fie binecuvântate și ferite de rele. În zone din Transilvania și Banat se păstrează obiceiul „împănatului”. Tinerii se îmbracă în costume tradiționale și dansează sau participă la diferite jocuri. Creștinii nu uită nici de cei trecuți la cele veșnice, astfel că merg la mormintele lor, se roagă și le aprind lumânări. Unii dau chiar și pachete cu mâncare în amintirea lor.
Iată ce este interzis cu desăvârșire să faci în Lunea Duhului Sfânt[Sursa foto: freepik]
Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Lunea Duhului Sfânt?
Credincioșii trebuie să știe că nu au voie să muncească sub nicio formă în Lunea Sfântului Duh atât în gospodărie, cât și pe câmp. Aceștia riscă să atragă mânia ielelor, pot suferi pagube, accidente sau pot ajunge să se confrunte cu diverse boli. Românii nu au voie să se plimbe singuri prin zone mai puțin circulate, prin păduri sau să treacă printr-o răscruce de drumuri. Se crede că ielele îi vor ademeni, îi vor răpi sau îi vor înnebuni. De asemenea, nu se doarme sub cerul liber și nu se scaldă în ape curgătoare.
Românii nu au voie să se certe cu cei dragi sau să spună vorbe rele. În plus, nu este bine ca aceștia să dea bani sau alte lucruri cu împrumut, deoarece se consideră că astfel dau norocul afară din casă.
Rugăciunea pe care e bine să o citești către Dumnezeu-Duhul Sfânt
„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.
Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.
Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”